Početna strana > Hronika > Mihail Galuzin: Sukob u Ukrajini mogao bi biti rešen ako bi se Kijev ponovo posvetio svom neutralnom statusu, odbio ulazak u NATO i EU, priznao nove teritorijalne realnosti i proglasio ruski jezik državnim
Hronika

Mihail Galuzin: Sukob u Ukrajini mogao bi biti rešen ako bi se Kijev ponovo posvetio svom neutralnom statusu, odbio ulazak u NATO i EU, priznao nove teritorijalne realnosti i proglasio ruski jezik državnim

PDF Štampa El. pošta
subota, 27. maj 2023.

Kijev bi trebalo da isključi ulazak u NATO i EU i da poštuje prava manjina, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova.

Sukob u Ukrajini mogao bi biti rešen ako bi se Kijev ponovo posvetio svom neutralnom statusu, priznao „nove teritorijalne realnosti“ i proglasio ruski jezik državnim, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin u intervjuu objavljenom u subotu.

U razgovoru za novinsku agenciju TASS, diplomata je izjavio da je Moskva „uverena da će mirovno rešenje biti moguće samo ako ukrajinske oružane snage prekinu neprijateljstva i zaustave zapadne isporuke oružja”.

On je takođe naglasio da Ukrajina, da bi postigla trajni mir, „mora da se vrati u neutralni status“ i „odbije da se pridruži NATO-u i EU“, dodajući da Kijev treba da prizna „nove teritorijalne realnosti“ koje su se pojavile nakon što su ljudi iskoristili svoje pravo na samoopredeljenje. Diplomata je mislio na četiri bivša ukrajinska regiona koji su prošle jeseni velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji na javnim referendumima, kao i na Krim.

Galuzin je istakao da je još jedan ključni element bilo kakvog mirovnog rešenja posvećenost Kijeva poštovanju prava ruskog govornog stanovništva u zemlji i drugih manjina.

„Ruski jezik treba označiti kao državni jezik na zakonodavnom nivou. Neophodno je obezbediti da se u Ukrajini poštuju osnovna ljudska prava, uključujući slobodu veroispovesti“, naglasio je on.

U subotu je Mihail Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, odbacio uslove Moskve, izdavši listu zahteva Kijeva. To uključuje trenutno povlačenje svih ruskih trupa sa teritorije koju Kijev tvrdi kao svoju, „izručenje ratnih zločinaca“, stvaranje „tampon zone“ na ruskoj teritoriji, kao i „dobrovoljno odricanje od ruske imovine zaplenjene u drugim zemljama u korist Ukrajine”.

Ranije ove nedelje, pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da, iako Moskva ne želi zamrzavanje ukrajinskog sukoba, još ne postoje preduslovi za mirovno rešenje, ističući da je Kijev zabranio bilo kakve razgovore sa aktuelnim ruskim rukovodstvom.

(Vostok)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner