Početna strana > Hronika > Milo Đukanović: Crna Gora je 13. jula 1941. krenula u borbu za nacionalno oslobođenje i za državno ime koje joj je ukinuto 1918.
Hronika

Milo Đukanović: Crna Gora je 13. jula 1941. krenula u borbu za nacionalno oslobođenje i za državno ime koje joj je ukinuto 1918.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. jul 2020.

 Podgorica -- Crnogorski predsednik Milo Đukanović položio je danas venac na Spomenik Partizanu na brdu Gorica povodom 13. jula, Dana državnosti.

Građanima je čestitkom poručio da Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana.

U saopštenju koje je iz Kabineta Đukanovića dostavljeno Tanjugu navodi se da je crnogorski predsednik ocenio da je današnji datum najvažniji u crnogorskoj istoriji.

"Ove godine zbog pandemije 13. jul ne obeležavamo na tradicionalan način, međutim prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske istorije uvek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom", naveo je Đukanović.

Naveo je i da su "prošle 142 godine od Berlinskog kongresa na kojem je Crna Gora dobila međunarodno priznanje i 79 godine od Trinaestojulskog ustanka kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma".

"Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. različiti po karakteru i značenju i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste. Na Berlinskom kongresu velike silu su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije i sami izborili", naveo je Đukanović.

Dodao je da su Crnoj Gori tada priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija.

"To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na veru i naciju", poručio je Đukanović.

Dodao je da Crna Gora svoju savremenu državnost temelji i na pokretu koji je započeo 13. jula 1941.

"Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918."

Bio je to, navodi Đukanović, ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji.

Naveo je i da crnogorski antifašizam znači i opredeljenje za Crnu Goru kakva je danas.

"Nezavisnu, međunarodnu priznatu, članicu NATO-a, posvećenu EU vrednostima i članstvu u EU", naveo je Đukanović čestitajući građanima Dan državnosti i uz poruku: "Nek` je vječna Crna Gora".

(Tanjug)