Хроника

Мило Ђукановић: Нећу поднети оставку на место председника; За Црну Гору ћемо се борити и у шуми ако затреба; Ако Амфилохије крене да постави камен на Цетињу - биће му срушен

Штампа
петак, 18. септембар 2020.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић гостујући на ФАЦЕ ТВ казао је да нема разлога да у Црној Гори не дође до промјене власти.

Садашња промјена власти није учинила недостојанственом позицију проевропске политике у Црној Гори. Ми смо у будућем парламенту заступљени са једним послаником мање у односу на већину

"У неком тренутку се догоди сплет различитих околности које су 30.августа дале пресјек какав су дале. Побјеђивали смо у континуитету, те побједе никада нису биле тако тријумфалне да би доводиле у питање демократски карактер црногорског друштвва. Садашња промјена власти није учинила недостојанственом позицију проевропске политике у Црној Гори. Ми смо у будућем парламенту заступљени са једним послаником мање у односу на већину, то се благо помјерило, али не видим у томе ништа драматично и на неки капиталан закључак", казао је Ђукановић.

Додао је да се догодила промјена власти која потврђује демократски капацитет Црне Горе.

"Заиста мислим да имамо разлога будемо поносни на све оно што смо урадили као власт, али и на оно што у ових 15 дана од промијење политичке реалности у Црној Гори показујемо. Ови који славе побједу с правом славе побједу, побиједили су. Имали су прилику да у претходних 30 година кажу изгубили смо, нијесу то урадили. Ово ће ваљда бити први избори који су регуларни јер ми нијесмо побиједили. Признали смо резултат и није нам падало на памет да се служимо неким накнадним постизборним инжењерингом. Не мислим да је то правилно читање демократије и правилно читање воље грађана. За Црну Гору ћемо се борити не само у парламенту него и у шуми ако буде требало", казао је Ђукановић.

Он је додао "да не видјети да се, на неки начин, рестаурира националистичка политика с почетка 90-их, значи политичко сљепило".

"Ми смо то видјели у региону. Све што се догодили од тада до данас је, заправо, врло бјелодана потврда једне такве обновљене политичке реторике и политичке реалности. Ја бих рекао да се данашња политичка реалност не разликује много од оне с почетка 90-их. Подсјетићу вас, тада сам казао и тада се кренуло са идејом да се штите интереси угроженог српског народа у другим државама. Заштита, наводно, угроженог српског народа у Црној Гори је подразумијевала рушење суверенитета црногорске државе, дакле и беспризорно мијешање у унутрашњи политички живот. Када су у питању посљедице по Црну Гору, био сам веома јасан у одговору на претходно питање. Ми мислимо да смо поставили добар демократски и европски темељ Црној Гори, ми мислимо да Црна Гора може да издржи тај удар, а ми ћемо јој, наравно и даље бити стамена одбрана, сада из позиције најјаче опозиционе странке у црногорском парламенту. Мислим да ми то можемо да издржимо. Ако је ријеч о власти, поштујемо демократска правила. Власт се бира на слободним изборима. Грађани су слободном вољом жељели овакву власт и имају је“, рекао је Ђукановић.

Он је додао да се савез већине потврдио да неће мијењати спољно-политички курс Црне Горе, да неће покушавати да изведу Црне Горе из НАТО-а и да ће наставити пут ка ЕУ.

Па како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне вјекове, откуд Црној Гори десет вјекова државности? Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми

"Казали су да преузимају све међународне уговоре које је Црна Гора потписала. И казали су да неће мијењати државни и правни статус Црне Горе и симболе Црне Горе. Неко ће казати, већину од тих одлука не би могли ни донијети, не улазећи у уставно правна рјешења, важно је то било чути од њих. Ја сам веома задовољан тиме што сам чуо. Поштујмо промјену у нечијем становишту, дајмо му прилику да нешто ради... Из опозиције ћемо врло тврдо заступати интензивнији ход ка европском систему вриједности“.

Ђукановић је поновио да ће бранити Црну Гору "и из шуме ако треба".

"Па наравно, бранићемо је свим средствима, као што сам рекао и из шуме, и нећемо се ваљда, као што знате, ту разликовати у односу на генерације наших предака. Па како мислите да се Црна Гора одбранила кроз претходне вјекове, откуд Црној Гори десет вјекова државности? Тако што није брањена у парламенту, него је брањена оружјем, брањена је у шуми. Према томе ако неко мисли да може да нам одузме наш кров над главом, радићемо оно што бисте и ви радили када би неко дошао да вам мимо ваше воље руши ваш кров над главом, то је логично“.

Упитан може ли да се деси сцена која је већ најављена да ће бити у тој еуфорији побједника, на примјер, на Цетињу, као симболу црногорске државе, да Амфилохије и СПЦ, направи храм.

"То се не може догодити. То може бити његова намјера која се на Цетињу не може догодити. Наравно, ако крене, и постави камен, биће му тај камен срушен, и он то зна и зато неће кренути. Наравно, то он најављује откако је дошао 89-е године да ће да сруши Маузолеј, а да постави и врати горе цркву Карађорђевића. Наравно, нема шансе за то. Нема никакве шансе. Наравно, зауставиће га они који треба да га зауставе и који су му то већ казали. То су му казали грађани Цетиња, да вјероватно преко њих живих то не може да уради. То је прича која се ту завршава".

Ђукановић је рекао да су "челници Деморкатског фронта говорили да Цетиње није њихова престоница него Београд и да је њихов предсједник Путин, колико год то било побркано".

Црногорци су Милогорци, још горе од тога Црногорци су усташе, чиме се, дакле, показује елементарно неуважавање, односно за сваког ко зна историју, и ко елементарно пажљиво чита и наше медије и нашу политичку и друштвену реалност, дакле, потпуно је јасно да се прави увертира за оно што се жели поручити

Он је додао да свако ко иоле озбиљно анализира западно-балканску политику у посљедњих двије, три године, мора примијетити да се, корак по корак, рестаурирају и ревитализују идеје из 90-их година.

"Тадашње идеје су биле да се формира велика Србија, велика Албанија и велика Хрватска. Последица тих сулудих идеја је велика трагедија у којој је животе изгубило близу 150.000 људи", рекао је Ђукановић.

Говорећи о односу Србије према Црној Гори Ђукановић каже да је Црна Гора на стубу срама у медијима у Србији.

"Црногорци су Милогорци, још горе од тога Црногорци су усташе, чиме се, дакле, показује елементарно неуважавање, односно за сваког ко зна историју, и ко елементарно пажљиво чита и наше медије и нашу политичку и друштвену реалност, дакле, потпуно је јасно да се прави увертира за оно што се жели поручити. Дакле Црна Гора је грешком неком 2006. године остварила своју самосталност, али Црна Гора је природни дио српског света, природни дио велике Србије и вјероватно, додатно у околностима у којима је кренуо процес формализације независног Косова, нека врста хране којом треба нахранити гладна националистичка уста, која све теже подносе губитке кроз које су пролазили, а најтеже, чини ми се, подносе формализацију губитка Косова и, дакле, Црна Гора би у ту сврху могла добро послужити. Оно што желим да вам кажем је да Црна Гора ни најмање не гледа на то не само добронамјерно не може ни гледати, него ни наивно, дакле не слушамо то што се у званичним обраћањима каже, него уз то читамо и између редова, а врло често не треба читати између редова, него читати само и оно што је у редовима и то је довољно".

Црна Гора је, поручио је Ђукановић, иако мала "играла улогу неког светионика на европском путу за западно-балкански регион".

"У Европи је, рекао бих, било најважније, знате, ипак је потребно промијенити власт послије 30 година. Ја нећу да вам кажем да је ико из Европе овдје био умијешан на начин да даје подршку једној или другој страни. Али ја бих, рецимо увијек био заинтересован, да сам ја неки представник Европе, био бих заинтересован за сваку државу, у сваком европском региону, да настави европским путем. Знам да је здраво за демократски живот да се власти мијењају".

Казао је да је био у прилици да разговара у "разним круговима" укључујући и своје партијске колеге и "људе који су се нашли у неким недоумицама".

Да ли је неко вјеровао да ћемо стално бити власт. Ваљда не

"Градити грађанску државу на Балкану је тежак посао. Моја порука је следећа 14 година радимо на томе. Је ли неко вјеровао да ћемо за 14 година то завршити, да ћемо ретуширати све оно што је укупна балканска историја. Да ли је неко вјеровао да ћемо стално бити власт. Ваљда не. Ваљда то Црна Гора не може приуштити да неких 50, 60, 70 година колико ће тај процес трајати имати непромијењену власт. Овдје су вриједности у питању. Да ли вјерујете у те вриједности и не. Вјерујем да Црна Гора може бити грађанска или је нема, мора бити мултиетничка деморкатија или је нема", навео је Ђукановић.

Казао је да није у контакту са српским чланом предсједништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком и предсједником Србије Александром Вучићем.

"Из оног што сам прочитао као њихове ставове нисам имао инспирацију да разговрамо, јер сам схватио да они апсолутно не разумију црногорску друштвену и политичку реалност, а да из угла својих националних интереса неправедно и неутемељено суде о Црној Гори. Зато не пратим то што Додик говори".

Ђукановић је казао и да је мијењао "своја политичка становишта".

"То је природно и нормално. Када не бих промијенио своје становиште у односу на дан када сам први пут постао премијер то би значило да ништа нисам научио од 29. године до данас. Не стидим се да кажем да сам интезивно учио и вријеме у политици искористио да рашим неке своје видике и добацим до даљих тачака хоризонта од ових који су црногорски. Поносан сам на конзинстентност визије коју сам слиједио. 90-их смо сачували мир и учврстили мултиетничлки став. Затим смо успоставили економску одрживост Црне Горе. Припремили смо земљу за независност, а након тога знали шта ћемо са независношћу".

Он је казао да ће ДПС подржати сваку политичку снагу која буде слиједила вриједности "којима смо ми поплочали европски пут развоја".

Неко сада може и повући тај закон, није ни то најважније, али мислите ли да ће СПЦ као ударна песница великоспрског национализма у Црној Гори задовољити тиме што ће се повући закон, не. Наставиће и даље да својата Црну Гору

"Биће утицаја који ће претпостављам дијелу актуеном дијелу већине бити неподношљиве. Сада им је подношљиво јер су вођени мржњом према ДПС-ом и Милом Ђукановићем. Идемо ка транзицији власти, Црна Гора ће добити нову владу и тада ће почети искушења. Да ли мислите да ће они повући Закон о слободи вјероисповијести. Не видим ни у томе ништа непоправљиво у будућности. Допадало се то или не ми смо питање православне цркве у Црној Гори отворили и то ће се питање затвори сад, за пет, седам година. Неко сада може и повући тај закон, није ни то најважније, али мислите ли да ће СПЦ као ударна песница великоспрског национализма у Црној Гори задовољити тиме што ће се повући закон, не. Наставиће и даље да својата Црну Гору и да је интерпретира као теократску државу која је њено природно право. Мислите ли да ће то бити прихватљиво свима у актуелној већини. Пустимо да се формира власт...", рекао је Ђукановић.

Поручио је да неће поднијети оставку на мјесто предсједника Црне Горе.

Казао је и да није у пословним релација са Вучићем.

"То су глупости", рекао је Ђукановић.

(Вијести)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]