Хроника

Мило Ђукановић: Верујем да ће се Црна Гора суочити са потребом превремених парламентарних избора; Потписаћу поново изгласане законе, не и опозив амбасадора

Штампа
петак, 22. јануар 2021.

 Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће потписати сет закона које је парламент у среду поново изгласао, наводећи да га на то обавезује Устав.

Ђукановић је у интервјуу агенцији МИНА казао да неће потписати предлоге за опозив седам амбасадора јер би то, како је казао, значило да саучествује у блаћењу тих људи.

Он је рекао да не очекује да актуелна владајућа већина може бити озбиљна подршка Влади током четворогодишњег периода, и да верује да ће се Црна Гора суочити са потребом превремених парламентарних избора.

Ђукановић је, на питање да ли ће овог пута потписати законе које је Скупштина поново изгласала у среду, рекао да хоће јер га, како је објаснио, на то обавезује Устав Црне Горе, у којем је јасно прописано да је председник дужан да потпише поновно изгласане законе у парламенту, преносе „Вијести“.

„Устав је недвосмислен, не оставља простора за различита тумачења, нити за другачије понашање председника државе, уколико жели да се придржава Устава“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је, из његовог укупног деловања на политичкој сцени Црне Горе, јасно да је чврсто опредељен да поштује Устав своје земље и да доприноси функционисању уставно-правног система и институција.

„Нема никакве дилеме да ћу и овог пута поштовати Устав, и да се нећу прикључити доста раширеном фронту оних који ударнички раде против уставно-правног система наше земље. Потписаћу законе које је парламент поново изгласао“, навео је Ђукановић.

На тај начин ће, како је казао, створити услове да се настави процедура која ће логично водити и ка Уставном суду, „који је једини позван да арбитрира да ли су ти закони доносени, и да ли је њихов садржај у складу са највишим правним актом наше земље“.

Упитан да ли је из Министарства спољних послова добио објашњење за опозив седам амбасадора, који такође није потписао, Ђукановић је рекао да одлуку о опозиву доноси председник државе, у складу са чланом 95 Устава којим је предвиђено да је надлежност председника да поставља и опозива амбасадоре.

Он је рекао да Закон о спољним пословима, у члану седам, обавезује Министарство спољних послова да о важним питањима из спољне политике обавештава председника државе.

Ђукановић је навео да је опозив седам амбасадора важно питање, а да је из медија сазнао да су то људи који, наводно, раде против интереса државе.

„Моје пристајање на потписивање таквог указа, са таквим јавним образложењем, без обзира што оно није садржано у тексту предлога одлуке Владе, значи да ја саучествујем у блаћењу људи. То није мој манир“, казао је Ђукановић.

Он је рекао да неће потписати указе о опозиву којим се, како је навео, блате људи без основа, и додао да то нема никакве везе са партијском припадношћу.

„Половина од ових људи који се опозивају никад нису били чланови Демократске партије социјалиста (ДПС), али су неки од њих или мање-више сви обављали врло важне послове у нашем друштву. Лично их знам и нико од њих никада не би урадио ништа на штету државе“, казао је Ђукановић.

Он је додао да је све разлоге због којих није потписао предлог за опозив амбасадора поновио на политичким консултацијама са Кривокапићем, председником Скупштине Алексом Бечићем и потпредседником Владе Дританом Абазовићем.

(Агенције)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]