Početna strana > Hronika > Milorad Dodik: Ne želim da izgubim Ruse kao prijatelje; U BiH nema ruskih vojnika, ali u Sarajevu postoji centar koji skuplja podatke o "malignom ruskom uticaju"
Hronika

Milorad Dodik: Ne želim da izgubim Ruse kao prijatelje; U BiH nema ruskih vojnika, ali u Sarajevu postoji centar koji skuplja podatke o "malignom ruskom uticaju"

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. oktobar 2019.

 SARAJEVO - Član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je Sputnjiku da on ne želi da izgubi Ruse kao prijatelje i da u BiH nema ruskih vojnika, ali da je poznata stvar da u Sarajevu postoji centar koji su formirali Amerikanci, Britanci i Bošnjaci da bi skupljali podatke o "malignom ruskom uticaju".

Na pitanje da li će insistirati da stranci napuste Ustavni sud BiH, on kaže da već 15 godina Bosna i Hercegovina ne uspevaju da donesu svoj zakon o Ustavnom sudu i to je razlog zašto stranci ostaju.

Nema nijednog Ustavnog suda na svetu, dodaje Dodik, koji je ustavotvorac, već je prema svim zakonima isključivo nadležan da saopšti da li je neki propis u skladu sa njim ili nije.

Dodik kaže da njegova rečenica da Srpska ima pravo na samoopredeljenje nije floskula.

"Nije to moj idealizam, jer nama stranci godinama unazad govore da su sastavni dio Ustava međunarodni akti kao što je pakt o ljudskim pravima i slobodama, a prvi član glasi da narodi imaju pravo na samoopredeljenje.

"Dodaje se da tamo gde postoji međunarodna uprava, ona je dužna da pomogne narodima da se to pravo afirmiše. A kada se mi na to pozovemo, dobijemo odgovor da je to antidejtonski, jer se plaše otcepljenja, rekao je Dodik.

Dodik kaže da tvrdnje američkog analitičara Daniela Servera o tome da Moskva ima pogubne namere na Balkanu, nemaju veze sa zdravim razumom i da žali Ameriku ako nemaju nikog relevantnijeg za analize.

"Server je muslimanski lobista i njemu su od 1991. za sve krivi Srbi. Ne može o tome da priča čovek koji bar jednom godišnje ne dođe u BiH. Ne razumem ni američku politiku koja svaki čas imenuje specijalne predstavnike za Balkan i samo unosi konfuziju. Prvo su imenovali Metjua Palmera za Balkan, a potom i Ričarda Grenela samo za dijalog Beograda i Prištine. Palmeru je zapravo sačuvan obraz i data mu je nadležnost BiH, jer je Grenel Trampov čovek od poverenja - naglasio je Dodik.

Došli smo u situaciju da visoki američki zvaničnici svakodnevno govore kako je dobro da BiH bude u NATO, ali kada šef ruske diplomatije nešto kaže o tome, onda se svi podignu na noge, kaže Dodik i tvrdi da je Sergej Lavrov veliki poznavalac prilika na Balkanu, koji je veoma objektivan.

Dodik kaže da on ne želi da izgubi Ruse kao prijatelje, a naglašava da u BiH nema ruskih vojnika, ali da je poznata stvar da u Sarajevu postoji centar koji su formirali Amerikanci, Britanci i Bošnjaci da bi skupljali podatke o "malignom ruskom uticaju".

"Ta priča je potpuno izmišljena. Nikada nisam čuo nijednog Rusa da je došao da kaže da nešto treba da se uradi ovako ili onako. Rusi čak nemaju ni medije u BiH poput N1 ili Al DŽazire - rekao je Dodik.

(Tanjug)