Хроника

Милорад Додик: Не желим да изгубим Русе као пријатеље; У БиХ нема руских војника, али у Сарајеву постоји центар који скупља податке о "малигном руском утицају"

Штампа
среда, 09. октобар 2019.

 САРАЈЕВО - Члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је Спутњику да он не жели да изгуби Русе као пријатеље и да у БиХ нема руских војника, али да је позната ствар да у Сарајеву постоји центар који су формирали Американци, Британци и Бошњаци да би скупљали податке о "малигном руском утицају".

На питање да ли ће инсистирати да странци напусте Уставни суд БиХ, он каже да већ 15 година Босна и Херцеговина не успевају да донесу свој закон о Уставном суду и то је разлог зашто странци остају.

Нема ниједног Уставног суда на свету, додаје Додик, који је уставотворац, већ је према свим законима искључиво надлежан да саопшти да ли је неки пропис у складу са њим или није.

Додик каже да његова реченица да Српска има право на самоопредељење није флоскула.

"Није то мој идеализам, јер нама странци годинама уназад говоре да су саставни дио Устава међународни акти као што је пакт о људским правима и слободама, а први члан гласи да народи имају право на самоопредељење.

"Додаје се да тамо где постоји међународна управа, она је дужна да помогне народима да се то право афирмише. А када се ми на то позовемо, добијемо одговор да је то антидејтонски, јер се плаше отцепљења, рекао је Додик.

Додик каже да тврдње америчког аналитичара Даниела Сервера о томе да Москва има погубне намере на Балкану, немају везе са здравим разумом и да жали Америку ако немају никог релевантнијег за анализе.

"Сервер је муслимански лобиста и њему су од 1991. за све криви Срби. Не може о томе да прича човек који бар једном годишње не дође у БиХ. Не разумем ни америчку политику која сваки час именује специјалне представнике за Балкан и само уноси конфузију. Прво су именовали Метјуа Палмера за Балкан, а потом и Ричарда Гренела само за дијалог Београда и Приштине. Палмеру је заправо сачуван образ и дата му је надлежност БиХ, јер је Гренел Трампов човек од поверења - нагласио је Додик.

Дошли смо у ситуацију да високи амерички званичници свакодневно говоре како је добро да БиХ буде у НАТО, али када шеф руске дипломатије нешто каже о томе, онда се сви подигну на ноге, каже Додик и тврди да је Сергеј Лавров велики познавалац прилика на Балкану, који је веома објективан.

Додик каже да он не жели да изгуби Русе као пријатеље, а наглашава да у БиХ нема руских војника, али да је позната ствар да у Сарајеву постоји центар који су формирали Американци, Британци и Бошњаци да би скупљали податке о "малигном руском утицају".

"Та прича је потпуно измишљена. Никада нисам чуо ниједног Руса да је дошао да каже да нешто треба да се уради овако или онако. Руси чак немају ни медије у БиХ попут Н1 или Ал Џазире - рекао је Додик.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]