Početna strana > Hronika > Minsk: Oklopna vozila na ulicama grada, desetine hiljada protiv Lukašenka
Hronika

Minsk: Oklopna vozila na ulicama grada, desetine hiljada protiv Lukašenka

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 20. septembar 2020.

Desetine hiljada Belorusa okupilo se danas u Minsku, na novim demonstracijama protiv reizobra dugogdišnjeg predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Obučeni u belo i crveno, kao i na prethodnim protestima, demonstranti su se posle podne uputili ka predsedničkoj palati, Lukašenkovoj rezidenciji. Mahali su velikim crveno-belim zastavama i uzvikivali "Metla" i "Kraj igre", dok su neki udarali u bubnjeve, javila je agencija Frans pres.

Neki slogani su bili upućeni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji podržava Lukašenka. "Putine, vadi svoju viljušku iz beloruskog krompira", uzvikivali su.

Pošto je policija blokirala put ka predsedničkoj palati, demonstranti su promenili rutu i uputili se ka centru grada, javlja ruska agencija TASS.

Ranije danas, pre početka šetnje ka predsedničkoj palati, policija je pokušala da razbije protest i uhapsila više demonstranata zbog učešća na neodobrenom protestu, preneo je TASS saopštenje beloruskog ministarstva unutrašnjih poslova. Protest je organizovan dan pošto su hiljade žena učestvovale u maršu zahtevajući Lukašenkovu ostavku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na ulice Minska izašla su oklopna vojna vozila, a uoči protestnog marša u centru je postavljena bodljikava žica. Opozicioni aktivisti objavili su fotografije i video snimke konvoja vojnih vozila koji su se zaputili u centar grada uoči demonstracija.

Demonstranti su najavili marš prema Vrhovnom sudu Belorusije, gde će nositi plakate sa, kako su rekli, "imenima kandidata za narodni sud", uključujući i pripadnike snaga bezbednosti koji su učestvovali u nasilnom gušenju demonstracija.

Posle Vrhovnog suda, demonstranti su najvili da će se ponovo uputiti ka Lukašenkovoj rezidenciji.

Uoči protesta, anonimni hakeri otkrili su lične podatke 1.000 policijskih službenika u Belorusiji u znak osvete zbog gušenja uličnih demonstracija.

U saopštenju preko aplikacije za razmenu poruka "Telegram", hakeri su naveli da će nastaviti da masovno objavljuju podatke, kako se budu nastavljala hapšenja demonstranata.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Vlasti Belorusije su nastojale da uguše proteste hapšenjima i represijom.

Prvih dana protesta policija se masovno obračunavala s demonstrantima, uhapsila više od 7.000 ljudi i pretukla stotine. Vlast se potom okrenula selektivnim hapšenjima opozicionih aktivista i demonstranata.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.

(N1)