Početna strana > Hronika > Minus u razmeni sa Kinom 550 miliona dolara
Hronika

Minus u razmeni sa Kinom 550 miliona dolara

PDF Štampa El. pošta
petak, 21. avgust 2009.

U prvih šest meseci ove godine, Srbija je u Kinu izvezla proizvode vredne samo pola miliona dolara, dok je vrednost uvezene robe 550 miliona dolara.

Ako se odbije sve što je vraćeno, poput robe s greškom, u prvih šest meseci ove godine u Kinu smo izvezli proizvode vredne samo pola miliona dolara.

S druge strane, u istom periodu, iz Kine smo uvezli robu u vrednosti 550 miliona dolara. U praksi to znači da smo na svaki izvezeni dolar uvezli 1.100 dolara.

Mihailo Vesović iz Privredne komore Srbije kaže da Srbija ne može povećati u velikoj meri izvoz u Kinu jer ne može da ponudi robu koja se već ne proizvodi u Kini, robu koju Kinezi ne mogu da naprave sami, mnogo jeftinije nego što bi ga kupovali u Srbiji.

"Možemo da im ponudimo neke specifične proizvode, kao što je zamrznuto voće i povrće, ali te količine su male, a vredsnosti su toliko male da nikada ne bi mogle da izbalansiraju deficit", navodi Vesović.

Najviše smo uvozili monitore za računare, mobilne telefone, digitalne kamere, televizore, motocikle, mušku i žensku obuću, a izvozili mašine za hladno valjanje metala, obrađeno bukovo drvo, smrznute maline, poštanke marke, pasulj i zaštitne rukavice.

Od privrednika koji su na skromnom spisku izvoznika u Kinu, pokušali smo da saznamo postoji li mogućnost da se saradnja proširi. Nažalost, odgovori su bili slični. Nemaju stalnog kupca na kineskom tržištu, a izvezenu robu prodali su preko posrednika iz inostranstva.

Jedini način da Srbija smanji manjak u razmeni sa Kinom, kažu stručnjaci, jeste da privuče kineske kompanije da ovde investiraju - pre svega u infrastrukturu, energetiku i elektroniku.

Goran Đermanović iz šabačke "Galeb grupe" kaže da ideje za dvosmernu saradnju postoje.

"Mi smo otišli u posetu potencijalnom poslovnom partneru sa idejom da napravimo saradnju, ne samo u jednom smeru, već u dva smera, koliko je to moguće. I neka ideja je bila da se deo njihove proizvodnje izmesti u Srbiju, pri čemu bi trebalo da ulože određena sredstva da bi se ta proizvodnja pokrenula", objašnjava Đermanović.

Srbija bi trebalo da iskoristi i svoje turističke potencijale. Očekuje se potpisivanje sporazuma koji bi kineskim turistima omogućio organizovan i masovan dolazak u našu zemlju.

To je posebno važno, ako se zna da Kinezi tek počinju da putuju. Prošle godine po svetu ih je bilo 35 miliona, a očekuje se da se ove godine taj broj utrostruči.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner