Početna strana > Hronika > Miodrag Jakšić: Srbi u Albaniji najugroženija manjina u Evropi
Hronika

Miodrag Jakšić: Srbi u Albaniji najugroženija manjina u Evropi

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 16. avgust 2009.

Državni sekretar u Ministarstvu za dijasporu Miodrag Jakšić upozorio je danas na probleme srpskog naroda u zemljama regiona i istakao da su Srbi u Albaniji najugroženija manjina u Evropi.

U  saopštenju Ministarstva za dijasporu, Jakšić je ukazao da Srbi u Albaniji nemaju prava na upotrebu jezika, na versko opredeljenje, a većini njih su tokom vladavine Envera Hodže prisilno promenjena imena i ne mogu da ih vrate.

U Hrvatskoj su, kako je naveo Jakšić, brojni problemi Srba, od neizvršavanja restitucije stanarskog prava do neisplaćenih penzija i nepoštovanja Zakona o pravima nacionalnih manjina.

"Srbi u Mađarskoj su jedna od 13 priznatih nacionalnih manjina, ali već 17 godina čekaju na donošenje zakona i na pravo da imaju svog poslanika u mađarskom parlamentu, što im ustav mađarske države garantuje", istakao je Jakšić. On je dodao da je u Sloveniji taj problem mnogo kompleksniji, jer u toj zemlji Srba ima preko 50.000, ubedljivo su na drugom mestu po brojnosti, iza samih Slovenaca, a nemaju status nacionalne manjine.

Najbolnije srpsko pitanje je, prema Jakšićevim rečima, u Crnoj Gori, gde se preko 35 odsto stanovnika izjanilo da su Srbi, preko 65 odsto da govore srpskim jezikom, a ne postoji ni minimum ustavnih i statusnih prava za Srbe u kulturi, informisanju, prosveti i veroispovesti.

Državni sekretar je kao pozitivne primere naveo i pohvalio aktivnosti Saveza Srba u Rumuniji i Demokratske partije Srba u Makedoniji, koja je već drugi mandat koalicioni partner u Vladi Makedonije. 

(Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner