Početna strana > Hronika > Miodrag Zec o „investicionom planu od 12 milijardi evra“: Nad glavom nam visi sindrom promašenih investicija; Budžet se ovde tretira kao džeparac, neko ide okolo i daje šta mu se trenutno učini da treba
Hronika

Miodrag Zec o „investicionom planu od 12 milijardi evra“: Nad glavom nam visi sindrom promašenih investicija; Budžet se ovde tretira kao džeparac, neko ide okolo i daje šta mu se trenutno učini da treba

PDF Štampa El. pošta
utorak, 13. avgust 2019.

Petogodišnji investicioni plan, vredan 12 milijardi evra, koji je najavio predsednik Vučić, načelno je moguć, ali pitanje je u šta će taj novac biti uložen, kaže za N1 profesor ekonomije Miodrag Zec koji upozorava na "istorijsko iskustvo promašenih investicija".

Zec je u Danu uživo TV N1 ocenio da je načelno moguće da država u narednih pet godina izdvoji 12 milijardi evra za investicije, i da sve zavisi od toga koliki će biti privredni rast.

Upozorio je, međutim, na "istorijsko iskustvo promašenih investicija" na ovim prostorima.

"Komunizam je prisiljavao društvo na akumuliranje. Sve su to bile prihvatljive ideje, na kraju se skupio novac i pogrešno se investirao. Kao u onom filmu - naprave branu, a voda pobegla. Nama sindrom promašenih investicija visi nad glavom", kazao je Zec, podsetivši da je 40 godina izdvajan novac za razvoj Kosova, a da je prema nekim podacima, iza svega ostalo čak 40.000 nezavršenih investicionih projekata.

Zec je podsetio i da postoji dosta primera promašenih investicija kod pojedinaca koji su uložili u nešto što im sad propada.

"Evo, na svom primeru - imam kuću u Bosni sa sedam soba u kojoj niko ne boravi, a ja plaćam porez (...) Drugi primer lični - ja ću na sebi, jer najbolje je pokazati kolika je idiotska stvar kod sebe - ja odem u to mestu u Bosni, i meni stiže obaveštenje da mi stiže optički kabl. Ja tamo boravim dva dana godišnje, kakav optički kabl!? Nego neko je dobio pare i napravio optički kabl, to je javna investicija", kazao je Zec.

U pet godina je moguće uraditi dosta toga samo ako društvo napravi model i hodogram kako da se to desi, istako je gost Dana uživo navodeći da država mora da ima osoblje, projektantske timove i tzv. kost-benifit analize da bi iznela jedan takav posao.

"Ali bojim se da se budžet ovde tretira kao džeparac, i neko i ide i daje kako trenutno misli", ocenio je profesor istovremeno izrazivši sumnju da Srbija poseduje administrativne kapacitete za tako ambiciozne planove.

"To je najbolje pokazao ovaj Koridor dole - Grdelica! Pa ruši, pa brdo, pa skreći... Problem je to celog državnog aparata (...) Bojim se biće kao NIP - došao tata sa parima i sad deca otimaju ko šta stigne", konstatovao je.

Ukazao je i na neophodnost transparetnosti budžeta, kako bi se tačno znalo koliki su prihodi, a koliko rashodi, a ne da se "uzima od penzija, pa daje na subvencije za nudle".

(N1)