Početna strana > Hronika > Mitropolit Amfilohije: Prolazi vrijeme onih koji su se odrekli kneza Lazara - svi se opet vraćamo Kosovu
Hronika

Mitropolit Amfilohije: Prolazi vrijeme onih koji su se odrekli kneza Lazara - svi se opet vraćamo Kosovu

PDF Štampa El. pošta
sreda, 30. septembar 2020.

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije osveštali su danas, 29. septembra, parohijski dom i služili Svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u veličkoj planini Ćafi prijedolskoj, povodom devete godišnjice od osvećenja ovog hrama.

U toku Svete liturgije upriličeno je i saborno krštenje a Visokopresovećeni Mitropolit je u svojoj arhipastirskoj besjedi kazao da su se sva velika zbivanja i otkrivenja Božja u istoriji roda ljudskoga događala na gori. Prorok Mojsije je na Sinajskoj gori sreo Boga i vidio neopalimu kupinu i time predukazao Tajnu Presvete Bogorodice koja je začela i rodila, a nije muža poznala, kao i Tajnu krštenja, i primio je 10 Božijih zapovjesti na kojima se do danas temelje sva zakonodavstva zemaljska. Podsjetio je i da se Hristovo Preobraženje dogodilo na Tavorskoj gori a da se i na ovoj gori Tavorskoj – Ćafi prijedolskoj – otkriva i javlja lice Božje.

“Otkrivaju se Svete tajne Božije na ovoj gori gdje su i naša djeca duhovna primila pečat dara Duha Svetoga i krstila se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i tako ispunili zapovijest koju je Gospod dao o svojim učenicima prije 2000 godina. Taj lanac Svetoga krštenja i zapečaćenja Duhom Svetim traje kroz vjekove, događa se, prosveđuje i osvećuje milione ljudi u svim zemaljskim narodima.”

Vladika Amfilohije je poučio sabrane i novokrštene da kroz Sveto krštenje, Gospod one koji se krštavaju obasjava svojom vječnom svjetlošću, prosvećuje ih i osvećuje i smrtna pretvara u besmrtna bića. Po njegovim riječima smisao Svetoga krštenja i miropomazanja je primanje Duha Svetoga životvornoga, useljavanje sile Hrista vaskrsloga kojom oni koji su prolazni postaju besmrtni, vječni:

“Primaju kvasac vječnoga, besmrtnoga života jer čovjek nije rođen za smrt nego za besmrtnost. Na ovoj zemlji postoje samo dvije vrste ljudi: oni koji vjeruju u smrt i koji joj se klanjaju i oni koji vjeruju u besmrtnost, vječni, neprolazni ljudski život i vječno Nebesko carstvo Božije.”

Objasnio je da Bog nije čovjeka stvorio po svojoj slici i prilici za smrt, nego za besmrtnost iako ćemo svi da prođemo kroz smrt i prolaznost:

“I Gospod je prošao kroz smrt i prolaznost, ali je prošavši kroz smrt sila Hristovog vaskrsenja i Njega izbavila iz groba i u isto vrijeme i sve one koji poslije Njega idu za Njim i krštavaju se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Oni od smrtnih, prolaznih bića postaju besmrtna, neprolazna bića, zadobijajući vječno dostojanstvo”, besjedio je vladika Amfilohije i dodao da je čovjek biće stvoreno za vječnost i vječno dostojanstvo te da je to istinski, pravi napredak ljudskoga bića, dok je napredak na zemlji, u prolaznom životu, od danas do sjutra. Dalje je kazao da je samo ono što je besmrtno, vječno, a takav je čovjek, stvoreno za neprolazni život, za vječno i neprolazno Carstvo nebesko.

Ovdje na Ćafi, kosovo-metohijskoj, staro-raškoj i crnogorskoj vododjelnici, na gori gdje se ukrštaju vjekovi i svjetovi, traje neprekidna borba između prolaznog zemaljskog i vječnog i neprolaznog Carstva

Kako je kazao ovdje na Ćafi, kosovo-metohijskoj, staro-raškoj i crnogorskoj vododjelnici, na gori gdje se ukrštaju vjekovi i svjetovi, traje neprekidna borba između prolaznog zemaljskog i vječnog i neprolaznog Carstva. Podsjetio je da se na Kosovu car Lazar opredijelio i zadobio Carstvo nebesko:

“Tako da i ovaj naš srpski pravoslavni narod hodi putem cara Lazara i na Kosovu i šire od Kosova, širom svijeta. Zajedno sa njim i drugi zemaljski narodi se opredjeljuju za besmrtno, vječno življenje i napredak koji nije prolazan i ništavan, nego bogočovječanski. Napredak sa Bogom, Duhom Svetim, koji pobjeđuje smrt, prolaznost i uliva se u besmrtnost, vječnost, vječno i neprolazno ljudsko dostojanstvo. To je ono što se otkriva u tajni Crkve Božje silom Duha Svetoga, čime se zapečaćuju oni koji se krštavaju, primajući taj dar vječnoga i neprolaznoga života”, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Poručio je da je to suština ljudskoga, hrišćanskoga života i priziv svim ljudima i zemaljskim narodima da od prolaznih i smrtnih postanu neprolazni i besmrtni, da zadobiju vječno dostojanstvo, postajući djeca svjetlosti.

Suština ljudskoga, hrišćanskoga života i priziv svim ljudima i zemaljskim narodima da od prolaznih i smrtnih postanu neprolazni i besmrtni, da zadobiju vječno dostojanstvo, postajući djeca svjetlosti

Ističući da upravo to spoznajemo i doživljavamo na Ćafi, jednoj od tih velikih gora, primajući Sveto krštenje, služeći službu Božiju i primajući Tijelo i Krv Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista, primajući Njega kao Boga ljubavi, Visokopreosvećeni Mitropolit je podsjetio da je žena grešnica svojim pokajanjem i ljubavlju prema Gospodu zadobila oproštenje grijehova. Ko malo ljubavi ima, malo mu se i oprašta, a ko ima velike ljubavi, kao što je i ova grešnica imala, Bog oprašta.

“Tako biva i sa svima onima koji primaju Boga vječnoga – Boga ljubavi –  kao mjeru svoga života i koji imaju tu ljubav prema Bogu i koji vole bližnje svoje kao same sebe i i više od sebe samoga. Nema veće ljubavi od one da neko život svoj žrtvuje za bližnje svoje, kao što je Hristos žrtvovao sebe”, poučio je Mitropolit.

Bog udaljuje sa vlasti u Crnoj Gori one koji su se odrekli Hrista Boga i poklonili onome što je prolazno - zemaljskoj vlasti i novcu

Naglasivši da je jedini pravi istinski Bog onaj koji je postao čovjek i koji je čovjeku podario svoje bogočovječansko dostojanstvo, ono što je vječno i neprolazno, Arhiepiskop cetinjski je blagoslovio sve sabrane, kao i one koji su ovdje sahranjeni, koji su se žrtvovali za vječno dostojanstvo i pravdu Božju, za slobodu, koji su u svoje vrijeme oslobađali ove krajeve.

Oni koji su se odrekli Kosova, pljunuli su na kosti, grobove ovih mučenika ovdje i širom Kosova do Đakovice, koji su 1912. godine ratovali za Boga, za istinu i pravdu Božiju, za slobodu

“Da Bog njih upokoji, a u isto vrijeme i nas usmjeri tim putem, pogotovo danas. Ovo što se dogodilo u Crnoj Gori je upravo taj kvasac besmrtnosti, vječnosti, neprolaznosti koji je ponovo ispunio duše ovoga naroda i on je ponovo počeo da vjeruje u vječnu svjetlost”, rekao je vladika.

Visokopreosvećeni je istakao da je došlo do novog preobražaja našega naroda te da one koji su se odrekli Hrista Boga i poklonili onome što je prolazno, zemaljskoj vlasti i novcu, Bog udaljuje sa vlasti u Crnoj Gori. Ocijenio je da je vrijeme onih koji su se odrekli Lazara Kosovskoga i Njegovog opredjeljenje za vječno Nebesko carstvo, prolazi i da se svi opet vraćamo Kosovu:

“Oni koji su se odrekli Kosova, pljunuli su na kosti, grobove ovih mučenika ovdje i širom Kosova do Đakovice, koji su 1912. godine ratovali za Boga, za istinu i pravdu Božiju, za slobodu.”

Poručio je da ono što je Božije ostaje Božije, time Bog pokazuje da brine o svom narodu i time se ovaj narod ponovo vraća samom sebi, svojoj duši, predanju, svojim mučenicima, stradalnicima, caru Lazaru, Kosovskom zavjetu koji izvire iz Novoga zavjeta.

Kosovska grobnica je Hristov grob produžen u biće našega naroda. Sve je u znaku Hristovog raspeća i Hristovog vaskrsenja

“Kosovska grobnica je Hristov grob produžen u biće našega naroda. Sve je u znaku Hristovog raspeća i Hristovog vaskrsenja. Neka bi Gospod blagoslovio sve nas i sve ljude, i sve zemaljske narode, da u svjetlosti lica Božijega sagledaju istoriju svoju i svoje postojanje, da se primajući Tijelo i Krv Gospoda i Boga i Spasa našega pričeste toga vječnoga i neprolaznoga života”, kazao je na kraju liturgijske propovjedi Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije

Nakon Svete službe Božije osveštan je parohijski dom i prerezan slavski kolač. Sabrane je poslije toga ispred domaćina slave (bratstva Živaljević) pozdravio Zoran Živaljević, a kumstvo za iduću godinu u ime bratstva Gojković, preuzeo je Svetozar Gojković.

Crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Ćafi prijedolskoj, koja je podignuta za pokoj duša junaka koji su 1912. izginuli za oslobođenje ovog dijela Crne Gore, a potom i Metohije, osveštao je 29. septembra 2012. godine Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije

(mitropolija.com)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner