Хроника

Митрополит Јоаникије: Трагедија на Цетињу је страшна опомена за сваког човека. Нека Господ излије своју милост на овај град и на оне који су унесрећени

Штампа
недеља, 14. август 2022.

Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије служио је данас, на празник изношења Часног Крста и Светих мученика Макавеја Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Саслуживало му је цетињско свештенство и свештеномонаштво.

У литургијској бесједи рекао је да ниједно добро дјело човјек не може да учини без помоћи и милости Божје.

“Ако човјек учини неко добро дјело, рећи ће, будући свјестан својих немоћи и мана – то није моје, то је Божји дар. И неће се гордити оним што је учинио јер, заиста, Божја милост је дала да се учини добро дјело. Тако човјек превазилази своја ограничења и своје мане, ослобађа се од својих гријеха што се више Богу приближује и што се више испуњава Божјим енергијама”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је нагласио да је сила Божија која укрепљује хришћане понајвише сила Часнога Крста.

Подсјетио је на ријечи апостола Павла да је крст сила Божија онима који се спасавају.

“Они који се клањају крсту Христовоме, Његовоме страдању, Његовој смрти и гробу Његовоме живоносноме, они буду осјењивани силом Часнога Крста, буду осјењивани силом васкрсења Христовога. Јер, крст је постао знак, не само Христових страдања него и Христове побједе над смрћу”, рекао је Владика Јоаникије.

Подсјетио је да је данас први дан Госпођинскога поста.

“Веома значајан пост и мало строжији од већине осталих постова. Рачуна се да је строг као и часни пост пред Васкрс”, рекао је он.

Пост није дијета, рекао је Владика Јоаникије.

“Пост часни је много више од тога уздржања у јелу и пићу. Пост је велики подвиг, велика борба да се ослободимо од дебљина душе, од сала које је притиска. А то су страсти и то су гријеси. Да се бори човјек са својим манама, да погледа у своје срце, да не гледа у гријехе других него да почне да гледа на своје мане и на своје гријехе”, рекао је он.

Говорећи о великој трагедији која се десила на Цетињу прије два дана, рекао је да данас не приличи да у Црној Гори говоримо много ријечи.

“Цетиње је у великој жалости, великој тузи, болу, патњи и несрећи због трагедије која се догодила. Изгинула су дјеца, изгинули су невини људи. Само можемо да завапимо Господу Богу да излије своју милост на овај град, а посебно на ожалошћене породице”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Позвао је вјерне да се помоле Богу да Он да снаге онима који су изгубили своје најдраже да издрже бол достојанствено.

“И да Господ да брзо утјеху. А онима који су изгинули у овој несрећи, овој трагедији нека Господ да опроштај грехова и Царство небеско. И нека Господ да да мислимо о добру, да мислимо добро једни другима, да желимо добро једни другима, да идемо ка добру, да се ослобађамо од свега онога што је лоше. Ово је страшна опомена за свакога човјека, за свакога ко чује каква се трагедија догодила – да се човјек замисли гдје је и шта је. Бог да излије своју милост на овај град и на оне коју су ожалошћени, а покој душама оних који су преминули”, казао је Митрополит Јоаникије.

(mitropolija.com)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]