Početna strana > Hronika > Mlađan Dinkić: Bez odluke Skupštine Srbije nema prodaje NIS-a
Hronika

Mlađan Dinkić: Bez odluke Skupštine Srbije nema prodaje NIS-a

PDF Štampa El. pošta
sreda, 10. decembar 2008.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je da će na sednici vlade tražiti objašnjenje da li će se do kraja godine potpisati samo ugovor za NIS, a ne za ceo paket energetskog aranžmana sa Rusijom.

Dinkić je na sednici skupštinskog Odbora za privatizaciju rekao da će, u slučaju da se vlada opredeli da zaključi ugovor o prodaji NIS-a biti potrebno da Skupština Srbije za to da ovlašćenje.

„Bez odluke Skupštine Srbije nije moguće zaključiti ugovor o prodaji NIS-a”, naglasio je Dinkić.

On je rekao da „apsolutno nije tačna izjava ministra energetike Petra Škundrića da je srpski pregovarački tim morao da izađe iz pravnog okvira sporazuma”.

Dinkić je kazao da tek sada postoje predlozi da se „izađe iz tog okvira” i da će upravo iz tog razloga sutra na sednici vlade tražiti njen stav kako da se pregovarački tim ponaša u narednom periodu.

On je rekao da su srpski pregovarači poslednji put imali sastanak s ruskom prisustvovalo 13 naših predstavnika, a da je rusku stranu predstavljao samo savetnik predsednika Upravnog odbora „Gasproma” Dmitrij Mališev.

Dinkić je ocenio da to „nisu ni bili pravi pregovori, već razgovori”.

Ministar ekonomije dodao je da je 31. oktobra dostavljen naš predlog ugovora, ali da Rusi o tome nisu hteli da razgovaraju.

Dinkić je ukazao na „nepovoljnostii ponude ruske strane”, kao što je ponuda da se u NIS investira tako što će NIS da se zadužuje i uzima komercijalne kredite, da imaju ekskluzivitet u preradi naftnih derivata posle preuzimanja NIS i da nisu pružene odgovarajuće garancije za eventualnu ekološku štetu od poslovanja NIS-a.

Ministar Dinkić je ponovio svoj stva da je potrebno potpisati samo jedan ugovor, koji bi obuhvatio i prodaju NIS-a, ali i izgradnju podzemnog skladišta gasa Banatski Dvor i izgradnju gasovoda Južni tok.

(Tanjug)