Početna strana > Hronika > Mlađan Dinkić: Budžet odstupa od dogovora sa MMF-om
Hronika

Mlađan Dinkić: Budžet odstupa od dogovora sa MMF-om

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. decembar 2008.

Mlađan Dinkić kaže da Predlog budžeta za 2009. godinu odstupa od dogovora sa MMF-om, jer ne predviđa primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU od 1. januara. Još nije kasno da se budžet promeni, tvrdi potpredsednik Vlade.

Dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđa da 1. januara počne primena Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, što nacrtom budžeta nije predviđeno, a to je, kako ističe ministar ekonomije Mlađan Dinkić, nedopustivo.

Dinkić kaže da u Vladi nema konsenzusa o ekonomskoj politici za narednu godinu.

"Struktura budžeta treba da se vrati na ono što je dogovoreno sa MMF-om i da se vidi da li sve to može da obezbedi jednocifrenu inflaciju, očuvanje zaposlenosti i socijalni mir", rekao je Dinkić posle sastanka sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Ministar ekonomije smatra da predloženi budžet nije dobar jer ne obezbeđuje ekonomsku i socijalnu stabilnost.

Ipak, Dinkić kaže da budžet može da se promeni, jer je "bolje napraviti dobar predlog, bez obzira na kašnjenje, nego napraviti nešto što će biti štetno za državu, građane i radnike".

Dinkić je rekao da će biti "iznenađen ako u petak, 5. decembra, bude potpisan ugovor sa Rusima o prodaji Naftne industrije Srbije".

Ministar kaže da se od početka govori o paketu u kojem su pored NIS-a i gasovod Banatski Dvor i izgradnja magistralnog gasovaoda Južni tok kroz Srbiju.

Predloženo je da se nacionalna naftna kompanija proda bez tendera, jer je deo paketa bio magistralni gasovod koji donosi veliku korist za Srbiju, a sada je, kako objašnjava Dinkić, izgradnja magistralnog gasovoda "pod znakom pitanja".

Istakao je da još nema studije o isplativosti izgradnje gosovoda i da će Rusi tek  srediniom 2010. godine znati da li će graditi Južni tok.

Dinkić je naglasio da, ako se gleda komercijalna strana, "nema smisla danas prodavati NIS bez jasne garancije da će se graditi gasovod i bez jasnih ekonomskih garancija da će se investirati u NIS u skladu sa potrebama preduzeća".

"Trenutni predlog koji smo dobili od Rusa predviđa zaduživanje kompanije pod komercijalnim uslovima u kreditima koje NIS može da povuče i sada, bez bilo kojeg strateškog partnera",  istakao je ministar Mlađan Dinkić.

(RTS)