Хроника

Млађан Динкић: Буџет одступа од договора са ММФ-ом

Штампа
среда, 03. децембар 2008.

Млађан Динкић каже да Предлог буџета за 2009. годину одступа од договора са ММФ-ом, јер не предвиђа примену Прелазног трговинског споразума са ЕУ од 1. јануара. Још није касно да се буџет промени, тврди потпредседник Владе.

Договор са Међународним монетарним фондом предвиђа да 1. јануара почне примена Прелазног трговинског споразума са ЕУ, што нацртом буџета није предвиђено, а то је, како истиче министар економије Млађан Динкић, недопустиво.

Динкић каже да у Влади нема консензуса о економској политици за наредну годину.

"Структура буџета треба да се врати на оно што је договорено са ММФ-ом и да се види да ли све то може да обезбеди једноцифрену инфлацију, очување запослености и социјални мир", рекао је Динкић после састанка са представницима Савеза самосталних синдиката Србије.

Министар економије сматра да предложени буџет није добар јер не обезбеђује економску и социјалну стабилност.

Ипак, Динкић каже да буџет може да се промени, јер је "боље направити добар предлог, без обзира на кашњење, него направити нешто што ће бити штетно за државу, грађане и раднике".

Динкић је рекао да ће бити "изненађен ако у петак, 5. децембра, буде потписан уговор са Русима о продаји Нафтне индустрије Србије".

Министар каже да се од почетка говори о пакету у којем су поред НИС-а и гасовод Банатски Двор и изградња магистралног гасоваода Јужни ток кроз Србију.

Предложено је да се национална нафтна компанија прода без тендера, јер је део пакета био магистрални гасовод који доноси велику корист за Србију, а сада је, како објашњава Динкић, изградња магистралног гасовода "под знаком питања".

Истакао је да још нема студије о исплативости изградње госовода и да ће Руси тек  срединиом 2010. године знати да ли ће градити Јужни ток.

Динкић је нагласио да, ако се гледа комерцијална страна, "нема смисла данас продавати НИС без јасне гаранције да ће се градити гасовод и без јасних економских гаранција да ће се инвестирати у НИС у складу са потребама предузећа".

"Тренутни предлог који смо добили од Руса предвиђа задуживање компаније под комерцијалним условима у кредитима које НИС може да повуче и сада, без било којег стратешког партнера",  истакао је министар Млађан Динкић.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]