петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Монд: Пресуде Трибунала дале легитимитет бомбардовању Србије 1999.
Хроника

Монд: Пресуде Трибунала дале легитимитет бомбардовању Србије 1999.

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 27. фебруар 2009.

ПАРИЗ – Под насловом „За историју”, француски лист „Монд” оцењује данас да су пресуде Хашког суда политичким и војно-полицијским челницима режима Слободана Милошевића „дале легитимитет НАТО бомбардовању 1999.” Србије, „иако је та интервенција била незаконита са становишта међународног права, јер је спроведена изван оквира УН”.

„Монд” додаје да је НАТО бомбардовање Србије „ипак било оправдано јер је омогућило да се зауставе злочини”.

А то су, додаје лист, цитирајући пресуду Хашког суда, „злочиначки подухват с циљем да се промени етничка равнотежа на Косову са 90 одсто албанског становништва”, „систематска кампања терора великих размера, укључујући убиства, уништавања имовине, крађе, сексуално насиље.„

Зато је, каже се у уводнику „Монда”, пресуда Хашког суда „историјска јер први пут јасно утврђује одговорност бившег режима југословенског председника Слободана Милошевића у том сукобу”.

„Ова пресуда је исто тако и она 'посмртна' Милошевићу”, сматра француски дневник који каже да је Милошевић „пироман Балкана током 90-их година који је умро у ћелији Хашког суда пре краја суђења јер су судије, бавећи се само косовским досијеом, подсетили да су српска војска и полиција, кад се све сведе, одговарале свом 'врховном команданту' Милошевићу. Који је, дакле, крив”.

„Монд” сматра да је „реметилачки елеменат у пресуди” то што је ослобођен бивши српски председник Милан Милутиновић, за кога тврди да је „учествовао на седницама на којима су се планирала непочинства на Косову”.

Ослобађајућа пресуда за Милутиновића ће, додаје париски дневник, „бити коришћена у Београду од свих оних који одбијају да сагледају Милошевићеве мрачне године”.

(Бета)

 

 

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер