Početna strana > Hronika > MSP Rusije: Nijedan brod sa ukrajinskim žitom nije stigao do gladnih afričkih, ili azijskih zemalja - već uglavnom u zapadne luke
Hronika

MSP Rusije: Nijedan brod sa ukrajinskim žitom nije stigao do gladnih afričkih, ili azijskih zemalja - već uglavnom u zapadne luke

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je sumnju u iskrenost zabrinutosti zapadnih zemalja o globalnoj bezbednosti hrane, napominjući da brodovi krcati žitom iz ukrajinskih crnomorskih luka uglavnom idu ka Zapadu, a ne ka izgladnjelim afričkim ili azijskim zemljama.

Govoreći na pres konferenciji za novinare, Ivan Nečajev, zamenik direktora Odelenja za informisanje i štampu Ministarstva, rekao je da „do sada nijedan brod sa žitom nije stigao do obala izgladnjelih zemalja Afrike ili južne Azije“.

„Oni idu uglavnom u zapadne luke, a asortiman izvozne robe uglavnom nije pšenica, već kukuruzno zrno i suncokretovo ulje, što dovodi u sumnju iskrenost ovih glasova na Zapadu da svetska prehrambena bezbednost zavisi od 'žitnog posla'“, rekao je Nečajev, misleći na nedavni dogovor Moskve i Kijeva koji je omogućio nastavak izvoza žitarica iz ukrajinskih luka.

Pre sporazuma, Kijev i njegove zapadne pristalice optuživali su Moskvu da namerno sprečava isporuke hrane i na taj način ugrožava globalnu bezbednost hrane. Moskva je više puta demantovala te tvrdnje, navodeći da je Ukrajina onemogućila isporuke postavljajući pomorske mine u plovnim putevima oko luka.

Nečajev se takođe dotakao situacije sa teretnim brodom "Razoni" pod zastavom Sijera Leonea, koji je 1. avgusta isplovio iz Odese noseći 26.000 metričkih tona hrane za kokoške namenjene Libanu. Brod je vraćen iz Bejruta u ponedeljak, nakon što je libanski kupac odbio da primi pošiljku, jer je kasnila nekoliko meseci.

„Kako se ispostavilo, na brodu nije bila pšenica koja je Libancima bila potrebna, već kukuruz, stočni kukuruz“, rekao je on.

Napomene Nečajeva o destinacijama ukrajinskog žita su takođe odjeknule u članku Njujork tajmsa. List je naveo da od kada je sporazum iz Istanbula stupio na snagu 1. avgusta, nijedan od deset brodova koji su napustili ukrajinske luke nije krenuo za Jemen, Somaliju ili druge zemlje koje se suočavaju sa „katastrofalnim nivoom gladi“.

U međuvremenu, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u ponedeljak svom kolegi Mokgvetsiju Masisiju iz Bocvane da je Ukrajina posvećena tome da ostane „pouzdan izvoznik hrane“.

Ističući da je Rusija „posvećena svojim obavezama i da se raduje efikasnom ispunjavanju Istanbulskog sporazuma“, Nečajev je napomenuo da sporazum uključuje sporazume, ne samo o izvozu žita iz ukrajinskih luka, već i o normalizaciji ruskog izvoza hrane. na svetsko tržište.

Dok implementacija jednog dela sporazuma traje već nedelju i po dana, drugi element tek treba da bude ispunjen, rekao je Nečajev, izrazivši nadu da će zapadne zemlje „stvoriti neophodne uslove” za pristup ruskom đubrivu i hranu na svetska tržišta.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner