Хроника

МСП Шпаније приштинском порталу: Шпанија нема разлога да мења свој став по питању признања независности Косова, што је у потпуности у складу са међународним правом

Штампа
четвртак, 24. септембар 2020.

Министарство спољних послова Шпаније саопштило је да, према тренутној ситуацији, та земља нема разлога да промени став по питању признања независности Косова, преноси приштински портал Љајми. "Обавештавамо вас да према тренутној ситуацији Шпанија нема разлога да мења свој став, што је у потпуности у складу са међународним правом", речено је из МСП Шпаније за портал.

Истичу да њихов однос према косовској независности није неправедан, вец́ напротив, да је у потпуности у складу са међународним правом.

На питање да ли ц́е споразум Косова и Србије шпанским државним властима отворити могуц́ност да признају независност Косова не одговарају конкретно већ кажу да подржавају дијалог.

"Наставиц́емо да подржавамо дијалог Београда и Приштине усмерен на постизање свеобухватног политичког споразума о коначном статусу косовске територије", наводи се у одговору МСП Шпаније.

Шпанија не признаје независност Косова јер је сматра једностраном и противном међународном праву. Још један снажан разлог да Шпанија не призна Косово је зато што га види као исти сценарио за Каталонију.

Према извештајима страних медија и друге земље у Европској унији које не признају Косово, следиц́е пример Шпаније по питању признавања Косова након постизања споразума са Србијом, наводи Љајми.

С друге стране, не признавање од стране ових пет држава чланица Европске уније ометало је Косово у процесу интеграције и у покушајима за добијање чланства у страним организацијама.

Грчка, Шпанија, Кипар, Румунија и Словачка су чланица Европске уније које нису признале независност Косова.

(Бета)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]