Početna strana > Hronika > Muamer Zukorlić: Ne pristajemo na nove izbore za nacionalne savete
Hronika

Muamer Zukorlić: Ne pristajemo na nove izbore za nacionalne savete

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. avgust 2010.

NOVI PAZAR – Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji (IZ) i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Muamer Zukorlić rekao je da će ta lista bojkovati eventualne nove izbori za nacionalne savete manjina.

„BKZ neće biti na izbornoj listi i može učestvovati isključivo u aktivnom bojkotu izbora”, izjavio je Zukorlić za agenciju Beta.

Muftija je ponovio stav svoje liste da je Bošnjačko nacionalno veće (BNV) već formirano i optužio Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za diskriminaciju Bošnjaka, koje je uoči konstitutivne sednice izmenilo Pravilnik o formiranju veća.

Zukorlić je optužio ministre Svetozara Čiplića, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina za organizovano kršenje prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji „kako bi dobili manevarski prostor” za sprečavanje BKZ da formira Nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji.

„Prvo je bilo da će biti konstitutivne sednice, pa da ona ne važi. Posle su određivani novi rokovi, pa odlagani, najavljivani novi izbori. Naš stav je da su izbori održani i da je Veće formirano”, rekao je Zukorlić.

Bošnjačka kulturna zajednica, koja je osvojila 17 mandata, konstituisala je 7. jula Savet uz pomoć dva predstavnika Bošnjačkog preporoda, ali Ministarstvo nije priznalo tako formirano veće.

Iz Ministarstva je najavljeno da će biti izdat novi pravilnik za konstituisanje veća kojim će biti omogućeno konstituisanje uz prisustvo apsolutne većine poslanika.

(Politika)