Хроника

Муамер Зукорлић: Не пристајемо на нове изборе за националне савете

Штампа
четвртак, 19. август 2010.

НОВИ ПАЗАР – Главни муфтија Исламске заједнице у Србији (ИЗ) и носилац листе Бошњачке културне заједнице (БКЗ) Муамер Зукорлић рекао је да ће та листа бојковати евентуалне нове избори за националне савете мањина.

„БКЗ неће бити на изборној листи и може учествовати искључиво у активном бојкоту избора”, изјавио је Зукорлић за агенцију Бета.

Муфтија је поновио став своје листе да је Бошњачко национално веће (БНВ) већ формирано и оптужио Министарство за људска и мањинска права за дискриминацију Бошњака, које је уочи конститутивне седнице изменило Правилник о формирању већа.

Зукорлић је оптужио министре Светозара Чиплића, Расима Љајића и Сулејмана Угљанина за организовано кршење права Бошњака и муслимана у Србији „како би добили маневарски простор” за спречавање БКЗ да формира Национални савет Бошњака у Србији.

„Прво је било да ће бити конститутивне седнице, па да она не важи. После су одређивани нови рокови, па одлагани, најављивани нови избори. Наш став је да су избори одржани и да је Веће формирано”, рекао је Зукорлић.

Бошњачка културна заједница, која је освојила 17 мандата, конституисала је 7. јула Савет уз помоћ два представника Бошњачког препорода, али Министарство није признало тако формирано веће.

Из Министарства је најављено да ће бити издат нови правилник за конституисање већа којим ће бити омогућено конституисање уз присуство апсолутне већине посланика.

(Политика)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]