Početna strana > Hronika > Muhamed Dalimunte: Indonezija poštuje integritet Srbije
Hronika

Muhamed Dalimunte: Indonezija poštuje integritet Srbije

PDF Štampa El. pošta
petak, 14. avgust 2009.

Ambasador Indonezije u Srbiji Muhamed Abdulah Dalimunte izjavio gostujući na RTS-u da ta zemlja poštuje međunarodno pravo i integritet Srbije. Postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju dve zemlje, ističe ambasador.

Diplomatski predstavnik Republike Indonezije u Srbiji Muhamed Abdulah Dalimunte izjavio je da Indonezija poštuje međunarodno pravo i integritet Srbije i sve korake koje je naša zemlja preduzela u traženju mišljenja Međunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Dalimunte je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, rekao da se svaki problem mora rešiti na mirovni način, da se mora poštovati Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 o Kosovu i da je potrebno sačekati odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Ambasador je istakao da je tokom dve i po godine boravka u Srbiji uvideo da postoji veliki potencijal za ekonomsku saradnju dveju država, koji je potrebno iskoristiti, podsetivši da Srbija uvozi iz Indonezije proizvode u oblasti tehnologije, a Srbija u Indoneziju artikle u domenu vojne industrije.

Dalimunte je naveo da se iz Indonezije najviše uvozi tekstil, obuća i nekoliko začina, ali da ta država ima još mnogo toga da ponudi i da se u budućnosti iz Indonezije može još mnogo toga uvesti u Srbiju.

Ambasador je najavio da je najveći trgovinski sajam u DŽakarti u oktobru prilika za srpske privrednike da posete i upoznaju se sa potencijalima koje može da ponudi Indonezija.

Između Srbije i Indonezije, u kojoj živi više od 230 miliona stanovnika, u kojoj se govori 300 dijalekata i ima 17.000 ostrva i pet religija postoje tradicionalno dobri i prijateljski odnosi, a ekonomska razmena se neprekidno povećava i više od 50 mladih iz Indonezije završilo je studije u Srbiji.

Indonezija nudi stipendije u oblasti plesa i jezika u okviru programa koji postoji već pet godina i jednogodišnje škole završilo je više od 20 studenata iz Srbije, od kojih su neki produžili školovanje i magistrirali u Indoneziji.

Indonezija nije priznala samoproklamovanu nezavisnost Kosova, a početkom pedesetih godina prošlog veka Jugoslavija je sa Indonezijom i drugim državama bila osnivač Pokreta nesvrstanih.

(RTS)