Хроника

Н1: Лекар нишке Хитне помоћи "затрпан" дисциплинским пријавама због својих изјава о стању и проблемима у тој установи - очекује и отказ

Штампа
понедељак, 28. септембар 2020.

Лекар нишке Хитне помоћи кога је у августу пријавила заменица директора јер је о мањку лекара говорио на Фејсбуку, ускоро очекује да добије и отказ. Друга пријава је дошла одмах пошто је наводе са друштвене мреже поделио са медијима, а трећу је, прошле недеље, потписао сам директор Хитне помоћи. Лекар тврди да су оптужбе неосноване и да се руководство, уместо да решава проблеме, труди да га ућутка. Директор се, за сада, не оглашава.

Доктор Миодраг Бранковић "затрпан" је дисциплинским пријавама, како тврди, да би престао да јавно говори о проблемима који директно утичу на збрињавање ургентних пацијената. Најпре га је пријавила заменица директора, зато што је, према њеном мишљењу, коментарима на Фејсбуку урушио углед установе и узнемирио јавност. Потом шеф смене - када је о томе говорио и за медије.

"Покушавају да све моје наводе исполитизују на неки начин", каже Бранковић.

А не ради се о политици, додаје, већ о томе да служба у којој ради - нема довољно теренских лекара, због чега често не стижу на време. Писао је и о застарелом возном парку и опреми. Каже да не зна да ли је дисциплински поступак до сада и покренут.

"Нико из руководства није демантовао те моје наводе, све што раде је да пишу те дисциплинске пријаве", наводи Бранковић.

За само месец и по дана, добио их је, укупно, три. Лекар каже нејасно му је због чега, јер је у прилогу руком писан записник шефа смене, који га је позвао на разговор, на који се одазвао у току радног времена. Лекар сматра да је циљ ових пријава:

"Да ми дају отказ", наглашава.

Директор Хитне помоћи Ниш Славољуб Живадиновић није се јавио на телефонски позив, а прослеђен му је и мејл са захтевом за изјаву телевизији Н1.

Подсетимо, после прве пријаве, оне због коментара на Фејсбуку, одбио је да за Н1 да званични коментар, а у кратком телефонском разговору је рекао да је важно оно што ће Комисија за контролу квалитета рада одлучити. Питања је тада тражио на имејл адресу, а на њих никада није одговорио.

Лекар, међутим, не одустаје.

"Ми константно радимо са смањеним бројем теренских екипа. То је све проверљиво у књизи где се бележе теренски позиви, јер можете ту да видите која је екипа урадила који терен. Дајте људи да набавимо нову опрему, нови санитет, да запослимо људе. И онда, када имате задовољне лекаре, нико неће да излази у медије и да прича овакве ствари", оцењује лекар.

Бранковић сматра да управо због овога што прича, трпи и његова породица. Супруга, медицинска сестра у Хитној помоћи, такође је добила пријаву. Сматрају да је њихов случај упозорење за све запослене, због чега се, кажу, нико ни не оглашава.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]