Početna strana > Hronika > N1: Taksisti pevaju i najavljuju radikalnije proteste, direktor “CarGo” se vozi fijakerom - a živci beograđana sve tanji zbog blokade ulica
Hronika

N1: Taksisti pevaju i najavljuju radikalnije proteste, direktor “CarGo” se vozi fijakerom - a živci beograđana sve tanji zbog blokade ulica

PDF Štampa El. pošta
sreda, 09. oktobar 2019.

Protest taksista ponovo je blokirao Beograd. Oko tri hiljade taksi vozila na dva sata je paralisalo centralne gradske ulice. Sa protesta se orila pesma i čuo zahtev da premijerka ode sa te funkcije. U istom danu direktor CarGo kompanije izveo je performans na istom mestu, nekoliko sati ranije, i javno postavljao pitanja potpredsednici Vlade.

"Zabranjeno je pružanje usluge radio veze, odnosno usluge informacionih tehnologija..." - tako su taksisti započeli javno predavanje predsednici Vlade, nakon što je Ana Brnabić dan ranije poručila da je pronalaženje rupa u zakonu odgovor na to kako CarGo posluje.

"Evo da učinimo premijerki, napravićemo par rupa. Evo! Ovo su jedine rupe koje mogu da postoje, ali samo na papiru", rekli su taksisti, a potom i zapevali, uprkos besu građana kojima su ponovo uputili izvinjenje.

"Lagala si, lagala si, zar lagati možeš više", pevali su taksisti ispred Vlade.

Nekoliko sati ranije, ispred zgrade Vlade, ništa manje kreativan nije bio ni direktor CarGo kompanije - Vuk Guberinić.

Fijaker koji ga je dovezao, kaže, biće na raspolaganju i ministarki saobraćaja Zorani Mihajlović, kada bude odlazila iz Vlade.

"Država kada bi regulisala pekare, kao što reguliše taksi, svi bi jeli bajat hleb svaki dan. Protiv CarGo je isključivo i samo taksi kartel na čelu sa ministarkom Mihajlović", rekao je Guberinić.

Pa je zbog toga, dodaje, zaslužila poklon.

"To je jedna poveća koverta, ali ne ona na koju je ministarka navikla", rekao je Guberinić.

Već magazin Forbs koji je CarGo uvrstio među 10 svetskih inovativnih kompanija.

Iako se i taksisti i njihovi protivnici obraćaju par ekselans političkim figurama ne žele, uveravaju, da se njihov problem politizuje.

CarGo nudi i rešenje - obećava da će od novembra na ulicama biti novo udruženje taksi prevoznika - Novi taksi - koji će poslovati po zakonu kome se, inače, protive, te da je za sada stotinak taksista poželelo da im se pridruži za obećanih 150.000 neto zarade.

"Nema ništa od te priče, to je jedna, žargonski rečeno, "navlakuša" za naivne. Onaj taksi preduzetnik koji nema poreskih problema, a ode kod gospodina mora da zna da mora da preda svoje preduzetništvo, on neće biti preduzetnik, on će biti zaposleni vozač", kaže predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Srbije Boško Vukojević.

CarGo nastavlja sa radom, poručuje direktor te kompanije i pojašnjava da potražnja za njihovim uslugama tokom blokada taksista samo raste. Taksisti od naredne nedelje najavljuju radikalnije proteste - u šest kolona, u sred špica i blokirajući mostove. Za to vreme nervi građana sve se više tanje.

(N1)