Početna strana > Hronika > Nakon liturgije u Sabornoj crkvi, telo patrijarha Irineja prebačeno u Hram Svetog Save
Hronika

Nakon liturgije u Sabornoj crkvi, telo patrijarha Irineja prebačeno u Hram Svetog Save

PDF Štampa El. pošta
subota, 21. novembar 2020.

Telo preminulog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja doneto je u Saborni hram Svetog Arhangela Mihaila oko 8.30 sati, gde je održana liturgija. Iako je SPC saopštila da će se tokom ispraćaja patrijarha poštovati sve propisane mere, mnogo građana je bilo prisutno u Sabornoj crkvi, malo njih je nosilo maske, nije bilo distance, a okupljeni su ljubili kovčeg i krst.

Kovčeg s patrijarhom u hram su uneli i izneli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je da će se tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja, koji je održan u Sabornom hramu Svetog Arhangela Mihaila, a zatim i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, SPC striktno pridržavati mera koje su zbog epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi.

"Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na prvom programu Radio-televizije Srbije, a Sveti Sinod poziva sveštenstvo i naše vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše našeg dragog Patrijarha", navodi se u saopštenju.

A u Sabornoj crkvi, se, i pored upozorenja, okupio veliki broj građana, nije postojala distanca između njih, a neki nisu nosili ni maske. Kovčeg s telom patrijarha je bio otvoren, a preko se nalazilo providno staklo koje su okupljeni građani ljube.

Kako se videlo na snimcima, građani koji su tamo bili i povodom današnje slave, pričešćivali su se istom kašicicom.

Telo patrijarha Irineja prebačeno u Hram Svetog Save

Telo patrijarha Irineja, koji je preminuo u petak, izneto je iz Saborne crkve oko 11.20 sati, odakle je preneto u Hram Svetog Save.

Pored odra u Hramu Svetog Save, na koji je oko podneva položen kovčeg s posmrtnim ostacima preminulog patrijarha SPC Irineja, počelo je čitanje Jevanđelja, koje će trajati neprekidno do nedelje u 09:00 časova, kada će biti služena zaupokojena liturgija.

Kako prenosi agencija Fonet, vernici u Hramu su uglavnom poslušali poziv SPC da, zbog poštovanja mera za suzbijanje koronavirusa, ne dolaze u Hram, tako da ih je unutra mali broj, a posle odavanja pošte patrijarhu, odmah odlaze.

Na ulazu u Hram Svetog Save su dva pripadnika Garde u svečanim uniformama, a okolo i ispred su pripadnici Žandarmerije i obične policije.

Na platou ispred Hrama su samo novinarske ekipe i nekoliko desetina građana.

Patrijarh SPC Irinej preminuo je u petak u 91. godini, nakon borbe sa koronavirusom.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo u 7.07 sati u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu.

 

(Beta, Fonet, N1)

 

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će EU priznati rusku i kinesku vakcinu protiv koronavirusa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner