Početna strana > Hronika > NATO preskup za Hrvatsku?
Hronika

NATO preskup za Hrvatsku?

PDF Štampa El. pošta
petak, 24. jul 2009.

Hrvatska vlada uplatila svega 300.000 evra za godišnju članarinu u NATO-u, dok će na jesen morati da izdvoji dodatnih tri miliona evra. To je najmanji iznos koji uplaćuje jedna država članica Saveza.

Prvi deo članarine za članstvo u NATO-u, u iznosu od oko 300.000 evra, hrvatska vlada uplatila je tek pre desetak dana.

Ove jeseni Zagreb će morati da uplati na račun Severnoatlantskog saveza još tri miliona evra, što će dodatno opteretiti državnu kasu.

Vest o tome da je uplaćen tek deo članarine, hrvatskom Internet portalu "Indeks" potvrdilo je Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija.

Udeo Hrvatske u ukupnom budžetu NATO-a iznosi svega 0,27 odsto, što je najniža stopa koju jedna država članica uplaćuje.

Finansijske obaveze Hrvatske, nastale su danom ulaska u punopravno članstvo u NATO i za devet meseci tekuće godine iznose oko 3,3 miliona evra, saopšteno je iz hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, na čijem čelu se nalazi Gordan Jandraković.

Prema njegovim rečima, Hrvatska će ulaskom u NATO profitirati, s obzirom na to da će mnoge kompanije poslovati sa vojnim savezom.

Preduzetnicima iz Hrvatske otvaraju se nova tržišta, a time i nove mogućnosti poslovanja u vojnoj industriji, poručio je ministar Jandraković na skupu "Kako poslovati sa NATO?".

U javnosti još uvek nije poznato da i jedna hrvatska kompanija posluje sa NATO, dok u isto vreme Hrvatska iz svog siromašnog budžeta mora platiti, za NATO malu, ali za Hrvatsku preskupu članarinu, zaključuje se u tekstu objavljenom na Internet portalu "Indeks".

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner