Хроника

НАТО прескуп за Хрватску?

Штампа
петак, 24. јул 2009.

Хрватска влада уплатила свега 300.000 евра за годишњу чланарину у НАТО-у, док ће на јесен морати да издвоји додатних три милиона евра. То је најмањи износ који уплаћује једна држава чланица Савеза.

Први део чланарине за чланство у НАТО-у, у износу од око 300.000 евра, хрватска влада уплатила је тек пре десетак дана.

Ове јесени Загреб ће морати да уплати на рачун Северноатлантског савеза још три милиона евра, што ће додатно оптеретити државну касу.

Вест о томе да је уплаћен тек део чланарине, хрватском Интернет порталу "Индекс" потврдило је Министарство иностраних послова и европских интеграција.

Удео Хрватске у укупном буџету НАТО-а износи свега 0,27 одсто, што је најнижа стопа коју једна држава чланица уплаћује.

Финансијске обавезе Хрватске, настале су даном уласка у пуноправно чланство у НАТО и за девет месеци текуће године износе око 3,3 милиона евра, саопштено је из хрватског Министарства спољних послова, на чијем челу се налази Гордан Јандраковић.

Према његовим речима, Хрватска ће уласком у НАТО профитирати, с обзиром на то да ће многе компаније пословати са војним савезом.

Предузетницима из Хрватске отварају се нова тржишта, а тиме и нове могућности пословања у војној индустрији, поручио је министар Јандраковић на скупу "Како пословати са НАТО?".

У јавности још увек није познато да и једна хрватска компанија послује са НАТО, док у исто време Хрватска из свог сиромашног буџета мора платити, за НАТО малу, али за Хрватску прескупу чланарину, закључује се у тексту објављеном на Интернет порталу "Индекс".

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]