Хроника

Навијачи Енглеске на утакмици са "Косовом" у Приштини певали "Срби су копилад где год да се нађу"

Штампа
понедељак, 18. новембар 2019.

 Не може да прође нека међународна утакмица, а да се Енглези не жале на расизам и траже драконске казне. Да ли ће сада они бити кажњени?

Енглези су гостовали у недељу у Приштини где су играли против такозваног Косова, а њихови навијачи су певали увредљиве песме на рачун Срба.

Један од нормалних навијача је то снимио и поставио питање да ли ће сада УЕФА да казни Енглеску забраном доласка навијача на утакмицу, као што је то био случај управо са Србијом.

Међутим, Сем Стрит је поставио још битније питање. Да ли се расизмом називају само увредљива скандирања навијача из источне Европе?

"Срби су копилад где год да се нађу", певају Енглези под вођством једног земљака, док поред њега човек показује симбол албанског орла.

Стритова објава је изазвала бурну расправу, добио је и речи подршке али је било и негодовања. Један од коментатора му је "објаснио" да "не би требало претеривати и правити сензационализам где му није место, јер никаквог расизма није било, већ уобичајене песме у којој се уместо Србија користе и имена клубова или других репрезентација".

"А то се ради уз ову гестикулацију орла? Па, да су Енглези отишли у Москву, попили неколико пића са Русима, подигли заставу Руске Империје и фотографије Путина и запевали 'Украјинци су разбијени где год да се нађу', да ли би и то било само о фудбалу?", реплицирао је огорчени Стрит.

Меч на стадиону "Фадиљ Вокри" и убедљива победа Енглеске (4:0) су остали у сенци одушевљења Албанаца доласком гостију са Острва.

"Добродошли и поштовање" писало је на билбортима широм Приштинем док су Албанци Енглезе називали "браћом" и носили њихове заставе.

Енглески таблоид "Сан" преноси да су косовски фудбалски навијачи "уложили велике напоре да учине да се енглески играчи осећају добродошло".

Како пише, "поврх свега тога, косовски тим је пустио енглеску репрезентацију да одседне у њиховом омиљеном хотелу и пребацио се у други".

"Гардијан" наводи да на Косову "никада није заборављена улога Велике Британије у окочању бруталне борбе са српским снагама".

Како пишу "због тога су улице назване по Тонију Блеру и Робину Куку, који су били кључни у креирању политике која је довела до тога да НАТО присили Београд на повлачење трупа са Косова, и зато је шачица деце добила познато име Тони Блер".

"Године 1999. утакмица са енглеским војницима дала је знак младим Косоварима да могу да гледају напред у будућност. Данас Енглеска игра у Приштини", поручили су Албанци.

(Б92)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]