Хроника

Небојша Атанацковић: Верујем да ће пад БДП-а Србије бити већи од најављиваних 2 одсто

Штампа
петак, 22. мај 2020.

 Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић рекао је данас да је сувише оптимистична прогноза да ће пад бруто домаћег производа (БДП) у Србији бити један до два одсто.

“У ситуацији кад западноевропске земље прогнозирају пад од осам-девет одсто, не верујем да у Србији пад БДП неће бити већи од два одсто”, рекао је Атанацковић за Бету.

Представници Владе Србије оценили су да БДП неће пасти више од два одсто, а председник државе Александар Вучић сматра да ће се задржати исти ниво и да неће бити пада. За ову годину пројектована је стопа раста од четири одсто.

Атанацковић је оценио да је од 15. марта много више радника остало без посла од њих 2.000 колико показује статистика.

Додао је да нису евидентирани радници који су остали без посла, а радили су преко агенција и на уговоре о повременим и привременим пословима.

Он је рекао да ће се реално стање видети почетком јуна када буде при крају државна дотација од по три минималне зараде за раднике малих и средњих предузећа и када се види да ли ће се вратити тражња робе.

“Не верујем да ће немачка аутомобилска индустрија почети одмах да ради пуном паром од чега зависи и рад домаћих компанија које се баве производњом делова за ту индустрију”, рекао је Атанацковић.

Додао је да ни набавка репроматеријала за домаћу индустрију неће тећи првих месеци у пуном капацитету и да ће посебно бити отежана из Италије.

Атанацковић је рекао да стање појединих фирми најбоље показује то што су предлагале радницима да пола минималца од државних дотација поклоне фирми за плаћање пореза и доприноса, а да за то време због смањеног обима посла седе код куће.

Истакао је да то нису чести случајеви и да се такав договор спроводи када је у обостраном интересу и радника и послодавца, као и да се за тим решењем посеже када нема другог решења.

(Нова С)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]