Хроника

Данас: Агенција за спречавање корупције препоручила разрешење Небојше Зеленовића са места градоначелника Шапца, иако више не обавља ту функцију; Зеленовић: Одлука је фасада за насилне злоупотребе режима

Штампа
субота, 21. новембар 2020.

Директор Агенције за спречавање корупције Драган Сикимић јавно је препоручио разрешење Небојше Зеленовића са места градоначелника Шапца сматрајући да је током предизборне кампање злоупотребио јавни ресурс како би промовисао сопствену изборну листу, што је повреда Закона о Агенцији.

Ово решење директора Агенције јуче је објављено у Службеном гласнику, али неће произвести никакав ефекат, имајући у виду да Небојша Зеленовић више не обавља функцију на коју се мера односи.

У решењу Агенције прецизира се да је 29. маја ове године, на Јутјуб каналу телевизије Шабац објављен прилог под називом „На градском базену поново грађански термини“.

У прилогу, наводи се у решењу, Зеленовић је искористио јавно обраћање да промовише постигнуте резултате локалне власти и будуће планове.

Посебно је наглашено да је Зеленовић обраћање завршио реченицом „Шабац је наш“, што је истовремено био и део назива његове изборне листе.

Бивши градоначелник Шапца је, повредио члан Закона о Агенцији који каже да функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката

На тај начин, бивши градоначелник Шапца је, повредио члан Закона о Агенцији који каже да „функционер не може да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката“.

Разлог због којег се директор одлучио да изрекне строжу меру и препоручи разрешење је, како се истиче, зато што је увидом у списе утврђено да ово није први случај да Зеленовић повређује овај члан закона.

Небојша Зеленовић у изјави за Данас истиче је решење Агенције за спречавање апсурдно, имајући у виду да је он насилним путем смењен са власти.

"Власт у своју корист злоупотребила све институције у земљи"

"Ово решење треба да послужи као фасада која прикрива чињеницу да је власт у своју корист злоупотребила све институције у земљи. Агенција, која је ћутала о свим незаконитим радњама власти током изборне кампање, сада је нашла за сходно да препоручи моје разрешење. И то када је режим насилним путем преузео локалну самоуправу у Шапцу", каже Зеленовић.

Поступак против њега покренут је на основу пријаве коју је због повреде закона поднела невладина организација ЦРТА.

Раша Недељков, програмски директор ЦРТА, истиче да и поред тога што решење не може да произведе правне последице, имајући у виду да Зеленовић више није градоначелник, остаје чињеница да је у овом конкретном случају он прекршио закон тиме што је злоупотребио јавни ресурс.

Пријава против Зеленовића, међутим, није била једина коју је ЦРТА упутила Агенцији за борбу против корупције.

Они су послали пријаву и против Ане Брнабић због тога што је у децембру прошле године, пре него што су били расписани избори, током гостовања на телевизији Пинк у својству премијерке позвала грађане да гласају за Српску напредну странку.

Шест месеци касније Агенција је одбацила ову пријаву као неосновану.

„По нашем мишљењу када се јавни функционер обраћа грађанима у том својству а притом промовише једну странку, има велики утицај на креирање јавног мњења. На тај начин се замагљује разлика између тога шта су нпр. успеси странке а шта државе, односно често се државни успеси представљају као страначки и на тај начин се грађани доводе у заблуду“, истиче Недељков.

"Одлуке Агенције неуједначене према различитим политичким опцијама"

Он је нагласио да су анализом решења које је Агенција доносила по њиховим пријавама, утврдили да су њене одлуке неуједначене према различитим политичким опцијама, као и да постоје спорна тумачења законских одредби која су примењивана приликом одлучивања.

Агенција је у три ситуације, у којима је утврдила да постоји повреда закона, изрекла меру упозорења Српској напредној странци, док је у исто време за истоврсну повреду закона поднела захтев за покретање прекршајног поступка против Социјалистичке партије Србије, што представља строжу санкцију

„Агенција је у три ситуације, у којима је утврдила да постоји повреда закона, изрекла меру упозорења Српској напредној странци, док је у исто време за истоврсну повреду закона поднела захтев за покретање прекршајног поступка против Социјалистичке партије Србије, што представља строжу санкцију. С обзиром на то да су се пријаве Црте односиле на спотове које су и једна и друга странка снимиле у просторима јавних установа, чиме је дошло до злоупотребе јавних ресурса, Агенција је показала недоследност у одлучивању и изрицању мера“, истиче Недељков. Агенција је, напомиње он, досадашњим својим поступањем, оставила простор за закључак да одлуке доноси под политичким утицајем, а не независно, искључиво на основу закона и у циљу заштите јавног интереса.

„Тек након што је изрекла три мере упозорења Српској напредној странци у три различита случаја односно пријаве, Агенција је тек у четвртом поступку донела решење којим се утврђује да је та странка поступила супротно одредби члана 23. Закона о финансирању политичких активности, без изрицања мере упозорења. То значи да је Агенција у обавези да поднесе захтев за покретање прекршајног поступка против Српске напредне странке пред надлежним прекршајним судом. Према нашим сазнањима, тај захтев је поднет Прекршајном суду у Београду“, наводи Недељков.

Препорука без епилога

Закон о Агенцији за борбу против корупције, по којем је вођен поступак против Небојше Зеленовића, између осталих Агенцији даје на располагање и меру јавног објављивања препоруке за разрешење. Ова строжа мера, међутим, само је препорука. Наиме, закон прописује да орган који треба да разреши функционера има рок од 60 дана да обавести Агенцију да ли је по њиховој препоруци и поступио. Како не постоји казнена одредба за непоступање по препоруци, већина ових мера остаје без епилога.

(Данас) 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]