петак, 29. март 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Недељко Чубриловић: "Олуја" симбол погрома Срба, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом светском рату Хрватска је остварила 1995.
Хроника

Недељко Чубриловић: "Олуја" симбол погрома Срба, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом светском рату Хрватска је остварила 1995.

PDF Штампа Ел. пошта
понедељак, 03. август 2020.

 БАЊА ЛУКА - Председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оценио је данас да је акција "Олуја" симбол погрома једног народа и указао да тај погром Срби никада не смеју да забораве.

Како је саопштено из Кабинета председника Народне скупштине Српске, а поводом обележавања 4. августа - Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији "Олуја", Чубриловић је указао да је у тој акцији Хрватска етнички очишћена од 250.000 Срба и нагласио да је то највећи злочин извршен у последњем рату на територији бивше Југославије.

Како је навео, Срби у нацистичкој Хрватској убијани су у усташким логорима смрти, али успели су да преживе тај стравичан погром.

Подсећа да су Срби успели да опстану на својој земљи, на својим огњиштима, иако је нацистичка НДХ, по окрутности коју је примењивала према српском, јеврејском и ромском народу шокирала чак и немачке и италијанске фашисте.

"Нажалост, оно што је започето и није у потпуности извршено у Другом светском рату, република Хрватска је остварила у овом последњем рату у ком је четврт милиона Срба протерала са своје земље", нагласио је Чубриловић.

Додао је да је срамотно то што погром једног народа са своје територије, република Хрватска данас прославља као дан своје победе и наглашава да Хрватска никада није санкционисала починиоце злочина над недужним српским цивилима почињене у војној акцији Олуја.

"Република Хрватска није осудила рушење, паљење и уништавање српске имовине и није у потпуности обештетила власнике те имовине", подсетио је Чубриловић.

Подсећа и да су на велики српски празник, Светог Илију 1941. године хрватске усташе побиле 506 Срба из Смиљана код Госпића, родног села Николе Тесле, а у овом рату су убили још 20 Срба после чега је Теслино родно село остало пусто.

"Овај пример судбине Срба у селу Смиљану најбоље илуструје судбину и злочин над Србима у Хрватској. Акција Олуја је симбол погрома једног народа, погрома који Срби, ма где живијели, никада не смеју да забораве", нагласио је Чубриловић.

Оценио је да је веома важно то што Србија и Република Српска заједно обележавају годишњицу страдања и прогона Срба из Хрватске, како би сачували културу сећања на етничко чишћење српског народа и будуће генерације упознали са великом жртвом српског народа.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер