Хроника

Неизвесна примена трговинског споразума Србије са ЕУ

Штампа
уторак, 02. децембар 2008.

БЕОГРАД – У Влади Србије још није постигнута сагласност о датуму примене прелазног трговинског споразума са Европском унијом (ЕУ), сазнаје Бета у Влади.

По предлогу буџета за следећу годину, који је Министарство финансија проследило свим министарствима и надлежним одборима Владе, планирани су исти приходи од царина као и у овој години.

То значи да од 1. јануара, иако је било најављено, није предвиђена примена Прелазног трговинског споразума.

Рачунице су показивале да би применом тог споразума приходи буџета у 2009. били за 150 милиона евра мањи због смањења царина на робу увезену из ЕУ.

Како је процењивано, приходи од царина на увоз индустријских производа били би мањи за око 130 милиона евра, а на увоз пољопривредних око 20 милиона евра.

Тај мањак требало је да се надокнади растом производње, али је сада извесно да ће, због негативних ефеката светске финансијске кризе, раст производње бити мањи него што је процењивано у време кад је Влада донела одлуку да се од идуће године једнострано примењује Прелазни трговински споразум.

Све чешће се чују упозорења економиста да у 2009. и Србија може да буде у рецесији, тако да би, због смањених прихода од пореза и царина, буџетски дефицит могао да буде већи од предвиђених 46,5 милијарди динара.

Предлогом буџета за 2009. предвиђени су приходи државне касе од 715 милијарди, што је за 110 милијарди више него у овој години.

Од царина се очекују приходи од око 665 милијарди, а од акциза 116 милијарди динара.

Планирани буџетски расходи су 761,5 милијарди динара, а највише новца- 700 милијарди динара, намењено је текућим расходима.

Влада ће, како је Бети речено, највероватније предлог буџета, разматрати на редовној седници 4. децембра.

(Бета)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]