Хроника

Немачка: Бундестаг прихватио пакет Владиних економских мера тежак 750 милијарди евра

Штампа
четвртак, 26. март 2020.

Берлин -- Немачки парламент (Бундестаг) прихватио је пакет Владиних мера за помоћ економији због штета насталих пандемијом коронавируса вредан 750 милијарди евра.

За пакет мера помоћи су гласали представници свих парламентарних странака с изузетком заступника Алтернативе за Немачку (АФД) чији чланови су се суздржали од гласања.

Заступници су и тзв. канцеларском већином изгласали и привремено укидање тзв. кочнице за задуживање која је уврштена у Устав након светске финансијске кризе 2008. године.

Игнорисање блокаде новог задуживања је могуће у случају природних непогода или ванредних ситуација. Канцеларска већина се односи на већину свих, а не само присутних заступника у Бундестагу.

То омогућава ребаланс буџета за текућу годину и ново задужење у висини од 156 милијарди евра.

Додатно је немачка Влада на располагање ставила још 600 милијарди евра у облику кредитних гаранција и средстава за евентуалну национализацију фирми које су због пандемије запале у финансијске тешкоће, преноси Ал Џазира.

Мере, осим помоћи компанијама у облику кредитних гаранција предвиђају и директну финансијску помоћ малим и самосталним предузетницима као и додатну финансијску подршку здравству. У пакет мера спада и заштита подстанара који због финансијских проблема узрокованих пандемијом коронавируса нису у стању да плаћају станарину.

Заступници су изгласали и меру према којој менаџерима компанија које буду користиле фондове из пакета мера везаних за корона кризу неће бити могуће исплаћивање бонуса на крају године.

У хитном парламентарном поступку пакет би у петак требао да одобри и дом савезних земаља - Бундесрат.

(Ал Џазира)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]