Početna strana > Hronika > Nemački ministar finansija Kristijan Lindner: Ne bi trebalo da bude zajedničkog zaduživanja zbog Ukrajine. Nemačka je otvorena prema soluciji zaplene ruske imovine kako bi se iz nje finansirala obnova Ukrajine
Hronika

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner: Ne bi trebalo da bude zajedničkog zaduživanja zbog Ukrajine. Nemačka je otvorena prema soluciji zaplene ruske imovine kako bi se iz nje finansirala obnova Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. maj 2022.

 Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je na sastanku s kolegama iz Evropske unije da ne bi trebalo da bude zajedničkog zaduživanja za finansiranje posleratne obnove Ukrajine.

Prošle sedmice predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je planove za dugoročnu obnovu Ukrajine, izrađene po modelu Evropskog plana oporavka nakon pandemije kovida.

Tada se 27 članica Unije dogovorilo da će zajedničkim zaduživanjem uzeti kredite s niskim kamatnim stopama iz kojih će finansirati privredni oporavak nakon pandemije, a Lindner je danas isključio takav pristup na sastanku na kojem se razgovaralo ekonomskim posledicama ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Hina.

Moram jasno da kažem da za Nemačku kredit poput „Nekst dženerejšn EU“ ne dolazi u obzir, rekao je Lindner nakon sastanka, ali je dodao da je otvoren za razgovore o zaduživanju kako bi se Ukrajini garantovali zajmovi na individualnoj osnovi s članicama EU.

Fon der Lajen je predstavila plan kratkoročne pomoći Ukrajini paketom od devet milijardi evra, ali je Lindner istakao da je neophodno razjasniti tehničke pojedinosti za taj paket.

Nemačka je otvorena prema soluciji zaplene ruske imovine kako bi se iz nje finansirala obnova Ukrajine, kazao je Lindner, ali je dodao da je tu neophodno razlikovati privatnu od državne imovine.

Osim toga, Evropski savet prihvatio je i predlog slanja 500 miliona evra vojne pomoći Ukrajini, čime se ukupna vojna pomoć EU toj zemlji penje na dve milijarde evra.

Ministri finansija danas su prihvatili privremene trgovinske mere ukidanja carina za uvoz u EU pojedinih industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao što su voće i povrće, iz Ukrajine.

(FoNet-Hina-N1)

 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner