Хроника

Немачки министар финансија Кристијан Линднер: Не би требало да буде заједничког задуживања због Украјине. Немачка је отворена према солуцији заплене руске имовине како би се из ње финансирала обнова Украјине

Штампа
уторак, 24. мај 2022.

 Немачки министар финансија Кристијан Линднер изјавио је на састанку с колегама из Европске уније да не би требало да буде заједничког задуживања за финансирање послератне обнове Украјине.

Прошле седмице председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је планове за дугорочну обнову Украјине, израђене по моделу Европског плана опоравка након пандемије ковида.

Тада се 27 чланица Уније договорило да ће заједничким задуживањем узети кредите с ниским каматним стопама из којих ће финансирати привредни опоравак након пандемије, а Линднер је данас искључио такав приступ на састанку на којем се разговарало економским последицама руске инвазије на Украјину, преноси Хина.

Морам јасно да кажем да за Немачку кредит попут „Некст џенерејшн ЕУ“ не долази у обзир, рекао је Линднер након састанка, али је додао да је отворен за разговоре о задуживању како би се Украјини гарантовали зајмови на индивидуалној основи с чланицама ЕУ.

Фон дер Лајен је представила план краткорочне помоћи Украјини пакетом од девет милијарди евра, али је Линднер истакао да је неопходно разјаснити техничке појединости за тај пакет.

Немачка је отворена према солуцији заплене руске имовине како би се из ње финансирала обнова Украјине, казао је Линднер, али је додао да је ту неопходно разликовати приватну од државне имовине.

Осим тога, Европски савет прихватио је и предлог слања 500 милиона евра војне помоћи Украјини, чиме се укупна војна помоћ ЕУ тој земљи пење на две милијарде евра.

Министри финансија данас су прихватили привремене трговинске мере укидања царина за увоз у ЕУ појединих индустријских и пољопривредних производа, као што су воће и поврће, из Украјине.

(ФоНет-Хина-Н1)

 

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]