Početna strana > Hronika > Nenad Čanak: Statut je nastavak Miloševićeve centralističke politike
Hronika

Nenad Čanak: Statut je nastavak Miloševićeve centralističke politike

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. jul 2009.

Uklanjanje predrasuda i nerazumevanja koja prate najavu procesa decentralizacije biće prvi posao Nacionalnog saveta za decentralizaciju za čijeg predsednika je imenovan lider LSV-a Nenad Čanak. Plan je da razgovaraju s ljudima, upoređuju iskustva i potrebe gradova i opština, i od svega toga polako grade sistem koji bi Srbiju trebalo da demokratizuje i stabilizuje, najavljuje on za „Politiku”.

Ipak, bez ustavnih promena ovo će ostati mrtvo slovo na papiru, ali činjenica je da bez ovih „slova na papiru” ni same ustavne promene, kada do njih dođe, neće imati neophodan rezultat. Pred nama je dug i ozbiljan posao i to ne može da se napravi preko noći kao što je bio slučaj sa aktuelnim Ustavom koji je, najblaže rečeno, posledica trulog političkog kompromisa, objašnjava Čanak.

Iz Mađarske koalicije već godinama slušamo zahtev o povezivanju devet opština u Vojvodine?

Pre mnogo godina, Andraš Agošton, tada lider DZVM-a, rekao je da Mađari u Vojvodini traže ono što su dobili Srbi u krajini, misleći na Republiku Srpsku Krajinu. Posle operacija „Bljesak” i „Oluja” i strašnog egzodusa kada su nepregledne kolone izbeglica ulazile u Srbiju, ja sam mu javno uputio pitanje da li još traži da Mađari u Vojvodini dobiju ono što i Srbi u Hrvatskoj. Ako je tako, rekao sam mu, neka seda na traktor i neka se uputi ka Budimpešti.

Da li je Vama prihvatljivo osnivanje tzv. Mađarske regije?

Ne zaboravite da u Vojvodini polovina građana mađarske nacionalnosti živi van tih severnobačkih i banatskih opština i oni bi takvim pristupom postali građani drugog reda. Ako imate, uslovno govoreći, zajednicu „mađarskih opština” na severu i zajednicu „albanskih opština” na jugu Srbije, postavlja se pitanje čije su onda ostale opštine.

Šta bi onda bilo sa opštinama u kojima je, recimo, većinsko slovačko stanovništvo?

Pa, došli bi u poziciju da se u svim tradicionalno nacionalno mešovitim sredinama nameće etnički princip koji je degradacija i negacija svega što u Vojvodini živi kao tekovina krvavih iskustava prethodnih vekova gde je svako etničko raslojavanje vodilo u krvoproliće. Nama ne treba bosanski scenario u Vojvodini, nama treba Vojvodina na celom Balkanu. Svako organizovanje po etničkom principu a vezano za teritorijalno ograničavanje apsolutno vodi u getoizaciju.

A da li Liga pristaje na odugovlačenje usvajanja novog Statuta Vojvodine?

To je dosta beznačajna stvar jer ako govorimo o autonomiji, u njemu se autonomija niti stvara niti iz njega ističe. U statutu se ne spominje ni zakonodavna, ni izvršna, ni sudska vlast, izvorni prihodi, ni pravo na imovinu, nego se sve to ostavlja da se definiše budućim zakonskim aktima. Statut je nastavak centralističke politike Slobodana Miloševića. Ipak, sada se vidi da se svi oni koji pričaju o autonomiji Vojvodine, kada to dođe na realizaciju, suoče s brutalnim centralističkim snagama duha u Beogradu.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner