Početna strana > Hronika > Nikola Selaković o razgovoru sa generalnim sekretarom UN: Gutereš deli stav šefa UNMIK-a o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji
Hronika

Nikola Selaković o razgovoru sa generalnim sekretarom UN: Gutereš deli stav šefa UNMIK-a o poslednjim događajima na Kosovu i Metohiji

PDF Štampa El. pošta
subota, 16. oktobar 2021.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijom Guterešom. Istakao je da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu, kao i da je reakcija Gutereša na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina.

Sastanak je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predviđeno

Ministar Selaković je sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija razgovarao o sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, a taj sastanak je trajao gotovo tri puta duže nego što je protokolom bilo predviđeno, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Selaković je rekao da je generalni sekretar UN pokazao izuzetno veliko interesovanje za dešavanja u našem regionu.

"Bilo je reči o sednici SB UN i izveštaju generalnog sekretara o Misiji UNMIK-a i njenoj aktivnosti u prethodnih šest meseci, od marta do septembra, gde smo dobili uveravanja da će Misija UNMIK-a nastaviti da deluje nepristrasno u skladu sa mandatom koji joj je dat i poveren u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244", rekao je šef srpske diplomatije.

Selaković je naveo da je reakcija generalnog sekretara UN na poslednje događaje na Kosovu i Metohiji ista kao i šefa UNMIK-a Zahira Tanina, koji je o tome objektivno i jezgrovito govorio.

"Reakcija je očigledna, brifing koji je Tanin izneo na sednici SB UN je i stav generalnog sekretara UN. Nije ranije bilo uobičajeno da se u brifingu iznosi ono što nije bilo obuhvaćeno izveštajnim periodom. Činjenica da je Tanin posvetio gotovo 40 odsto svog brifinga toj situaciji deli i sam generalni sekretar. To smo posvedočili u toku ovog sastanka", rekao je ministar Selaković.

Prema njegovim rečima, generalnog sekretara UN je upoznao sa rezultatima ekonomskih i društvenih reformi u Srbiji, kao i sa incijativom predsednika Aleksandra Vučića "Otvoreni Balkan", koju su kao šansu za region prepoznali predsednici vlada Severne Makedonije i Albanije.

Ministar Selaković je dodao da je Gutereš pozdravio tu inicijativu.

Šef srpske diplomatije je preneo da je na sastanku sa Guterešom pokazao interesovanje Srbije koja UN smatra najvažnijom međunarodnom organizacijom, ključnom za očuvanje mira i stabilnosti u celom svetu, ali i poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica.

Ministar Selaković je rekao da se Gutereš posebno interesovao za dešavanja u BiH i da je istakao potrebu za što većom i intenzivnijom saradnjom Srbije i Hrvatske, a u cilju što veće i bolje stabilizacije našeg regiona.

Šef srpske diplomatije je naveo i da se interesovao da li će generalni sekretar UN biti u prilici da poseti Beograd, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner