Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Aleksej Navaljni razgovarao sa nemačkim tužiocem o napadu na njega, planira da se vrati u Rusiju čim se oporavi
Hronika

Njujork tajms: Aleksej Navaljni razgovarao sa nemačkim tužiocem o napadu na njega, planira da se vrati u Rusiju čim se oporavi

PDF Štampa El. pošta
utorak, 15. septembar 2020.

 Ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji se oporavlja u berlinskoj bolnici od trovanja nervnim agensom novičokom, razgovarao je sa nemačkim tužiocem o napadu na njega, rekavši da planira da se vrati u Rusiju čim se oporavi, rekao je jedan viši nemački bezbednosni zvaničnik.

Navaljni je bio u veštačkoj komi u bolnici Šarite u Berlinu, i postojale su velike bojazni među lekarima kakve će posledice trovanje ostaviti na njegov organizam. No, neimenovani bezbednosni zvaničnik kaže da Navaljni deluje mentalno bistar, piše Njujork tajms.

"Potpuno je svestan svog stanja, potpuno je svestan onog što se desilo i potpuno je svestan gde se nalazi", rekao je taj zvaničnik.

Navaljnog u bolnici čuvaju jake snage nemačke policije.

U razgovoru sa nemačkim tužiocem, on je odbio da sarađuje, povodom ruskog zahteva o zajedničkoj istrazi sa Nemačkom, dodao je neimenovani nemački zvaničnik, dodajući da kada se oporavi, Navaljni planira da se vrati u Rusiju.

"On ne planira da ostane u egzilu u Nemačkoj. On hoće da ide kući u Rusiju i želi da nastavi svoju misiju", rekao je neimenovani nemački zvaničnik.

Navaljni se u utorak oglasio na Instagramu, prvi put od trovanja, navodeći da je u ponedeljak mogao ceo dan da diše bez respiratora.

"Skoro ništa još ne umem da radim ali juče (ponedeljak) mogao sam da dišem ceo jedan dan", napisao je Navaljni na svom Instagram profilu, objavljujući uz poruku svoju sliku sa otvorenim očima kako sedi na bolničkom krevetu u društvu svoje porodice.

Njujork tajms navodi da ruski zvaničnici nisu odmah obavešteni da je Navaljni odbio da sarađuje, a nisu odmah reagovali ni na vesti da su i francuska i švedska laboratorija potvrdile da je ruski opozicioni političar otrovan novičokom. Kremlj insistira da nema dokaza da je Navaljni otrovan, i izneli su nekoliko alternativnih teorija, uključujući i predoziranje lekovima i nizak nivo šećera u krvi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja uobičajeno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovara telefonom jednom nedeljno, nije sa sa njim čula od kako je Navaljni otrovan, rekao je pomenuti nemački zvaničnik.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u ponedeljak je otkazao sastanak koji je ove sedmice trebalo da ima sa nemačkim kolegom, Heiko Masom.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije u saopštenju nije pomenulo trovanje Navaljnog, navodeći da je otkazivanje u vezi sa previše obaveza Lavrova.

(N1)