уторак, 23. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Њујорк тајмс: Барак Обама неће моћи да затвори Гвантанамо до 2011.
Хроника

Њујорк тајмс: Барак Обама неће моћи да затвори Гвантанамо до 2011.

PDF Штампа Ел. пошта
четвртак, 24. децембар 2009.

Обамина администрација, упркос обећањима, вероватно неће моћи да затвори војни затвор Гвантанамо на Куби пре 2011. године, због недостатка финансијских средстава, објавио је Њујорк тајмс.

Позивајући се на изјаве званичника администрације, лист пише да савезна управа за затворе нема 150 милиона да исплати држави Илиноис надокнаду за затвор у Томпсону, где би требало да буду смештени затвореници из Гвантанама.

Државна администрација је прошле недеље објавила да је казнено-поправни центар Томсон, који је готово празан, одабран за смештај до 100 затвореника из Гвантанама.

Функционери администрације процењују да ће, након куповине Томпсона, бити потребно још осам до десет месеци за његово адаптирање, јер је потребно доградити нове ограде, стражарске куле, камере и остале сигурносне елементе. Пре неколико недеља Бела кућа се обратила Комитету за доделу средстава Представничког дома, тражећи да се војном буџету дода око 200 милиона долара за овај пројекат, али тај предлог није усвојен.

Амерички председник је, дан после своје инаугурације 22. јануара, наложио затварање Гвантанама у року од годину дана.

Портпарол Беле куће Бен Ла Болт је изјавио да Обама остаје предан затварању затвора на Куби.

"Ми ћемо наставити сарадњу с Конгресом како бисмо осигурали средства за куповину Томсона", рекао је он, наводећи да ће Томпсон пореске обвезнике много мање коштати него одржавање затвора Гвантанамо.

У Гвантанаму се тренутно налази око 200 затвореника, од којих је чак 91 из Јемена. Затвореници из Јемена се не сматрају притвореницима од високе важности. Одржавања затвора годишње кошта око 150 милиона долара, док би одржавање Томпсона, према проценама, коштало 75 милиона долара.

(Танјуг)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер