Početna strana > Hronika > Nova ekonomija: Vlada Srbije uvela nove ekološke takse za firme i domaćinstva koja zagađuju životnu sredinu, građani koji se greju na čvrsta goriva - od januara plaćaće fiksni iznos od 1.200 dinara
Hronika

Nova ekonomija: Vlada Srbije uvela nove ekološke takse za firme i domaćinstva koja zagađuju životnu sredinu, građani koji se greju na čvrsta goriva - od januara plaćaće fiksni iznos od 1.200 dinara

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 12. decembar 2019.

Srbija je utvrdila tri kategorije firmi-zagađivača koji će shodno veličini preduzeća plaćati ekološku taksu od 5.000 do dva miliona dinara godišnje, dok će građani plaćati fiksni iznos od 1.200 dinara.

Blic prenosi da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojim je definisala taksu za pravna i fizička lica.

Preduzeća su razvrstana u tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu,  veliki, srednji i mali negativan uticaj.

Propisano je da su veliki zagađivači rudarske kompanije, drvnoprerađivačke firme, kao i preduzeća koja obrađuju tekstil, plastiku ili meso. 

Srednja grupa zagađivača su uzgajivači stoke, prerađivači voća, povrća, proizvođači mleka i sladoleda, dok su mali zagađivači trgovci na veliko i malo.

Navedene tri kategorije su dodatno podeljene na velika, srednja, mala i mikro preduzeća.

Uredba se primenjuje od ovog meseca, dok će taksa fizičkim licima, domaćinstvima  koji se greju na čvrsta goriva, od januara naplaćivati fiksna taksa. 

(Nova ekonomija)