Хроника

Нова економија: Влада Србије увела нове еколошке таксе за фирме и домаћинства која загађују животну средину, грађани који се греју на чврста горива - од јануара плаћаће фиксни износ од 1.200 динара

Штампа
четвртак, 12. децембар 2019.

Србија је утврдила три категорије фирми-загађивача који ће сходно величини предузећа плаћати еколошку таксу од 5.000 до два милиона динара годишње, док ће грађани плаћати фиксни износ од 1.200 динара.

Блиц преноси да је Влада Србије усвојила Уредбу о критеријумима за одређивање активности које негативно утичу на животну средину према количини загађења, којим је дефинисала таксу за правна и физичка лица.

Предузећа су разврстана у три категорије делатности које загађују животну средину,  велики, средњи и мали негативан утицај.

Прописано је да су велики загађивачи рударске компаније, дрвнопрерађивачке фирме, као и предузећа која обрађују текстил, пластику или месо. 

Средња група загађивача су узгајивачи стоке, прерађивачи воћа, поврћа, произвођачи млека и сладоледа, док су мали загађивачи трговци на велико и мало.

Наведене три категорије су додатно подељене на велика, средња, мала и микро предузећа.

Уредба се примењује од овог месеца, док ће такса физичким лицима, домаћинствима  који се греју на чврста горива, од јануара наплаћивати фиксна такса. 

(Нова економија)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]