Početna strana > Hronika > "Nova.rs": Brojne institucije i državna preduzeća plaćala "usluge" firmi "Aseko", čiji je direktor Igor Brnabić; Pored EPS-a i Ministarstva finansija, na spisku i NSZ, EMS, Aerodrom "Nikola Tesla" i mnogi drugi
Hronika

"Nova.rs": Brojne institucije i državna preduzeća plaćala "usluge" firmi "Aseko", čiji je direktor Igor Brnabić; Pored EPS-a i Ministarstva finansija, na spisku i NSZ, EMS, Aerodrom "Nikola Tesla" i mnogi drugi

PDF Štampa El. pošta
petak, 02. oktobar 2020.

Firma "Aseko", čiji je jedan od direktora brat premijerke Ane Brnabić, u periodu od 2016. do 2019. godine od poslova sa državnim institucijama i preduzećima prihodovala je više od 41 milion evra. Da stvar bude interesantnija, samo u 2019. godini ova firma je od poslova sa "Elektropviredom Srbije" i Ministarstvom finansija prihodovala oko 11.5 miliona evra.

Podsetimo, portal "Nova.rs" je prethodnih dana pisao o poslovanju firme "Aseko" u Srbiji, čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

"Aseko" je tokom 2018. godine, zajedno sa svojim partnerima, takođe pružio usluge "Elektroprivredi Srbije", a ta poslovna saradnja koštala je državni budžet više od 11 miliona evra, dok je godinu dana kasnije dogovoren posao u vrednosti od osam miliona. Tokom 2019. godine, "Aseko" je sklopio i poslovnu saradnju sa Ministarstvom finansija u vrednosti 3 milona i 396 hiljada evra.

Tokom 2019. "Aseko" je sklapao poslove i sa NSZ, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, AD "Elektromreža Srbije"...

Pored gore navedenih državnih preduzeća i institucija, tokom prethodne godine "Aseko" je sklapao poslove i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Akcionarskim društvom "Elektromreža Srbije" Beograd, Regulatornom agencijom za elektronske komunikacije i poštanske usluge-Ratel.

Niz se produžava i na Agenciju za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije AD Užice, Operatora distributivnog sistema EPS distribucija D.O.O. Beograd, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Javno preduzeće "Pošta Srbije" Beograd (Palilula), Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Agencija za privredne registre.

Podsetimo, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu (Kancelarija za Aj-Ti) sklopila je krajem 2019. godine ugovor sa firmom Asseco South Eastern Europe ("Aseko"), čiji je jedan od direktora Igor Brnabić, brat premijerke Srbije. Reč je o javnoj nabavci u vrednosti od 1,5 miliona evra, kojom je Brnabićeva firma zadužena za izradu softvera za centralni registar stanovništva.

Kancelrija za Aj-Ti: "Nema sukoba interesa"

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović izjavio je prethodne nedelje da je pre sklapanja ugovora 2019. godine sa kompanijom "Aseko" u kojoj je zaposlen brat premijerke Srbije Ane Brnabić, kontaktirao upravu za javne nabavke koja mu je potvrdila da u tom slučaju nije došlo do sukoba interesa.

"Pošto smo znali da je Igor Brnabić zaposlen u 'Aseku', da bismo pokazali primer kako se postupa u tim slučajevima obratili smo se Upravi za javne nabavke. Uzimajući u obzir odredbe o sukobu interesa, rekli su nam da sukoba interesa nema i da ugovor može da se zaključi", kazao je Jovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Pored milionskog posla sa vladinom Kancelarijom za Aj-Ti, "Aseko" je tokom iste godine sklopio posao i sa Ministarstvom pravde u vrednosti od preko 30 miliona dinara.

Tepić: Firma Igora Brnabića, od kad je Ana Brnabić šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta

Ranije je ovom slučaju govorila i potredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić. Ona je prethodne nedelje pokazala dokumenta prema kojima, kako tvrdi, dokazuje kako je firma Igora Brnabića, brata premijerke Srbije, od kad je ona postala šefica vlade, dobila za različite poslove više od 40 miliona evra iz državnog budžeta.

Tepić je rekla da je osim od EPS-a, NSZ, Ministarstva finansija, Ministarstva trgovine i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, firmi rođenog brata premijerke dodelila ugovor vredan 180 miliona dinara, ocenivši to kao najdirektniji mogući sukob interesa.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner