Početna strana > Hronika > Nova.rs: Zašto za zvaničnu informaciju o smrti patrijarha saznajemo na Instagram profilu Aleksandra Vučića?
Hronika

Nova.rs: Zašto za zvaničnu informaciju o smrti patrijarha saznajemo na Instagram profilu Aleksandra Vučića?

PDF Štampa El. pošta
petak, 20. novembar 2020.

Zvanična vest o smrti poglavara Srpske pravoslavne crkve Irineja objavljena je na Instagram profilu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nije stigla iz SPC, niti od nekog crkvenog velikodostojnika.

Građani su obavešteni na Instagramu.

 “Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi nikada ne odlaze…”, napisao je Vučić na svom zvaničnom instagram profilu “buducnostsrbijeav”, nešto posle sedam časova ovoga jutra.

Ne tako davno da bi zaboravili preminuo je i srpski patrijarh Pavle.

Nakon što je tog 15. novembra 2009. nekoliko dana uzastopce javnost bila pripremana na najgori scenario, izveštajima iz bolnice o pogoršanju stanja patrijarha Pavla, vest da su se crne slutnje obistinile objavio je upravo nedavno preminuli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

“Poglavar Srpske pravoslavne crkve preminuo je jutros, posle pričešća”, saopštio je tada Amfilohije.

Ubrzo nakon toga vest je objavljena i na sajtu SPC, a sve detalje oko dana, termina i mesta gde će biti sahranjen, saopštio je episkop bački Irinej, posle sednice Sinoda SPC.

Ovog puta, zvanična informacija i potvrda smrti partijarha Irineja objavljena je na Instagram profilu predsednika države.

Sociolog kulture Ratko Božović kaže da je prema logici stvari bilo za očekivati da ovakva vest bude potvrđena iz SPC.

 “Institucija u kojoj je on bio trebalo bi prva da objavi ovu vest. Kod nas, međutim, predsednik radi sve. On pokriva i svetovne i ove druge forme života u Srbiji. Nemojmo se čuditi ovome. U poređenju sa svim ostalim, iskreno, ovo nije nešto što bi mu na prvom mestu zamerio”, rekao je Božović za Nova.rs.

Poznati o smrti patrijarha: Niko ne umire dok Vučić ne kaže

Vučićevo saopštenje o smrti patrijarha Irineja izazvalo je burne komentare na Tviteru. Dok veliki deo javnosti žali za patrijarhom, mnogi komentarišu i predsednikovo, kako kažu, "kič" i "primitivno" saopštenje sa Instagrama.

Voditelj i humorista Ivan Ivanović, pozvao je na “smirivanje strasti” na društvenim mrežama, nakon što su mnogobrojni tviteraši izrazili mešovite stavove u vezi sa smrću patrijarha Irineja.

“Imajte na umu da danas veliki broj građana Srbije iskreno žali za svojim patrijarhom. Uzdržite se od tviter ludila makar zbog svojih sugrađana. Šta god imate da kažete, može da sačeka par dana”, napisao je Ivanović na Tviteru.

Njegova objava dolazi nakon mnogobrojnih burnih komentara i reakcija javnosti na ovoj društvenoj mreži.

“Umiranje mora da ide po medija planu. Danas je mnogo bolji dan za to nego juče. Nije bitno kad se desi. Desi se kad se objavi”, napisala je Tatjana Vojtehovski, aludirajući na Vučićevo saopštenje o smrti patrijarha na Instagramu.

Svoj komentar imao je i bivši vaterpolo reprezentativac Danilo Dača Ikodinović.

“Na sahrani će biti najbolja gluma do sad. Ostanite uz naš program…”, kratko je napisao na Tviteru.

Komentar o Vučićevom saopštenju u vezi smrti patrijarha imao je i reditelj Srđan Dragojević.

“Sinoć napiše saopštenje, pošalje ga Javnom servisu koji to saopštenje objavi. Tačka. Sve drugo je kič, primitivizam, politička zloupotreba, neukus. Raspravi ovde – nema mesta”, napisao je on.

(Nova.rs)