Хроника

Нова.рс: Зашто за званичну информацију о смрти патријарха сазнајемо на Инстаграм профилу Александра Вучића?

Штампа
петак, 20. новембар 2020.

Званична вест о смрти поглавара Српске православне цркве Иринеја објављена је на Инстаграм профилу председника Србије Александра Вучића.

Није стигла из СПЦ, нити од неког црквеног великодостојника.

Грађани су обавештени на Инстаграму.

 “Част ми је била што сам Вас познавао. Такви као Ви никада не одлазе…”, написао је Вучић на свом званичном инстаграм профилу “будуцностсрбијеав”, нешто после седам часова овога јутра.

Не тако давно да би заборавили преминуо је и српски патријарх Павле.

Након што је тог 15. новембра 2009. неколико дана узастопце јавност била припремана на најгори сценарио, извештајима из болнице о погоршању стања патријарха Павла, вест да су се црне слутње обистиниле објавио је управо недавно преминули митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

“Поглавар Српске православне цркве преминуо је јутрос, после причешћа”, саопштио је тада Амфилохије.

Убрзо након тога вест је објављена и на сајту СПЦ, а све детаље око дана, термина и места где ће бити сахрањен, саопштио је епископ бачки Иринеј, после седнице Синода СПЦ.

Овог пута, званична информација и потврда смрти партијарха Иринеја објављена је на Инстаграм профилу председника државе.

Социолог културе Ратко Божовић каже да је према логици ствари било за очекивати да оваква вест буде потврђена из СПЦ.

 “Институција у којој је он био требало би прва да објави ову вест. Код нас, међутим, председник ради све. Он покрива и световне и ове друге форме живота у Србији. Немојмо се чудити овоме. У поређењу са свим осталим, искрено, ово није нешто што би му на првом месту замерио”, рекао је Божовић за Нова.рс.

Познати о смрти патријарха: Нико не умире док Вучић не каже

Вучићево саопштење о смрти патријарха Иринеја изазвало је бурне коментаре на Твитеру. Док велики део јавности жали за патријархом, многи коментаришу и председниково, како кажу, "кич" и "примитивно" саопштење са Инстаграма.

Водитељ и хумориста Иван Ивановић, позвао је на “смиривање страсти” на друштвеним мрежама, након што су многобројни твитераши изразили мешовите ставове у вези са смрћу патријарха Иринеја.

“Имајте на уму да данас велики број грађана Србије искрено жали за својим патријархом. Уздржите се од твитер лудила макар због својих суграђана. Шта год имате да кажете, може да сачека пар дана”, написао је Ивановић на Твитеру.

Његова објава долази након многобројних бурних коментара и реакција јавности на овој друштвеној мрежи.

“Умирање мора да иде по медија плану. Данас је много бољи дан за то него јуче. Није битно кад се деси. Деси се кад се објави”, написала је Татјана Војтеховски, алудирајући на Вучићево саопштење о смрти патријарха на Инстаграму.

Свој коментар имао је и бивши ватерполо репрезентативац Данило Дача Икодиновић.

“На сахрани ће бити најбоља глума до сад. Останите уз наш програм…”, кратко је написао на Твитеру.

Коментар о Вучићевом саопштењу у вези смрти патријарха имао је и редитељ Срђан Драгојевић.

“Синоћ напише саопштење, пошаље га Јавном сервису који то саопштење објави. Тачка. Све друго је кич, примитивизам, политичка злоупотреба, неукус. Расправи овде – нема места”, написао је он.

(Нова.рс)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]