Хроника

НСПМ: Захтеви организатора и учесника скупа „Свећа за слободу“ - Вучић и Влада Србије јавно и недвосмислено да осуде Мила Ђукановића и његов режим, а посебно хапшење епископа Јоаникија

Штампа
петак, 15. мај 2020.

Влада Србије треба да осуди режим Мила Ђукановића, а посебно хапшење владике Јоаникија и свештеника Српске православне цркве, као и да упути протестну ноту због репресије над Србима, поручили су данас учесници скупа „Свећа за слободу“, који је почео око 19 сати испред Цркве светог Марка, а завршио се паљењем свећа у Вазнесењској цркви.

Организатори и учесници протеста су испред канцеларије председника Републике Србије прочитали листу захтева:

  

ЗАХТЕВИ УЧЕСНИКА СКУПА „СВЕЋА ЗА СЛОБОДУ“

1. Да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије јавно и недвосмислено најоштрије осуде Мила Ђукановића и његов режим, а посебно репресивно хапшење епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, свештеника Српске православне цркве и њених верника у Црној Гори, сурово обрачунавање полиције са мирним демонстрантима и пребијање деце, као и свеукупно гажење основних људских права Срба и верника СПЦ у Црној Гори.

2. Упућивање протестне ноте Србије властима Црне Горе због отимања светиња Српске православне цркве у Црној Гори и свеопште репресије према тамошњим Србима и православним верницима.

3. Да Република Србија пред Уједињеним нацијама, Саветом Европе, ОЕБС-ом и другим међународним институцијама покрене питање положаја Срба у Црној Гори, уз навођење тачних и исцрпних података о томе да су Срби изложени прогонима и ограничавању верских и националних слобода, да им је онемогућено запошљавање и напредовање у државним органима, као и то да се, према свим меродавним статистичким подацима, у Црној Гори спроводи планско асимиловање Срба.

4. Ускраћивање гостопримства Ђукановићевом амбасадору у Србији Тарзану Милошевићу, свођење дипломатских односа са Црном Гором на конзуларни ниво током трајања кризе, те раскид споразума између Републике Србије и Републике Црне Горе о узајамном заступању и пружању конзуларне заштите и услуга.

5. Хитно усвајање у Народној скупштини Србије „Резолуције о положају и угрожености Срба и Српске православне цркве у Црној Гори“.

Подсећамо да је према Уставу, Република Србија дужна да штити права и интересе својих држављана и Срба у иностранству. Докле год власти у Србији не буду предузеле наведене мере и испуниле своју уставну обавезу, сматраћемо да су Александар Вучић и Влада Србије саучесници Мила Ђукановића у затирању Српске православне цркве и српског народа у Црној Гори.

Организатори и учесници протеста „Свећа за слободу“

Нови скуп подршке ухапшеном владики Јоаникију и свештеницима СПЦ биће одржан у петак 15. 05 у 19 часова испред Цркве светог Марка

(НСПМ)

Видети још: Београд: Испред Цркве Светог Марка скуп "Свећа за слободу" у знак подршке владици Јоаникију и ухапшеним свештеницима СПЦ у Црној Гори; Вукадиновић: Срамота је што имамо власт која не реагује на пребијање наше деце и хапшење наших владика

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]