Хроника

Од почетка 2009. спољни дуг Русије смањен за 1,5 милијарду долара

Штампа
субота, 22. август 2009.

Спољни дуг Русије смањен је за седам месеци ове године за 1,5 милијарди долара, на 39,1 милијарду долара, објављено је у Москви.

Инострани дуг Русије изражен у еврима смањио се у периоду јануар - јул ове године 3,8 одсто, на 27,7 милијарди евра, објавило је руско министарство финансија.

Највећи део наведеног руског државног дуга односи се на зајмове изражене у еврообвезницама, у вредности од близу 27 милијарди долара, или 19,2 милијарде евра.

Русија је у посматраном периоду успела да смањи своје дужничке обавезе према чланицама Париског клуба за 200 милиона долара, на 1 ,2 милијарде долара, док су дугови земљама ван Париског клуба остали на пређашњем нивоу од 1,9 милијарди долара.

Дугови Русије некадашњим чланицама Савета за узајамну економску помоћ (СЕВ) смањили су се од почетка јануара до краја јула за 100 милина долара, на 1,3 милијарде долара, док су дуговања међународним финансијским организајама опала за пола милијарде долара, на 4,1 милијарду.

Аналитичари указују да је Русија од почетка ове деценије вратила лавовски део спољног дуга наслеђен од бившег Совјетског савеза, као и дуговања која је након тога направила нова влада у Москви.

Руски корпоративни дуг страним банкама и другим финансијским организацјама је, међутим, током ове деценије нарастао на више од 400 милијарди долара, што премашује постојећи ниво девизних резерви земље.

(Танјуг)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]