Хроника

Одржан протест студената покрета "Крени-промени": Образовање насушна потреба, а не стадиони, рок је до уторка, уколико захтеви не буду испуњени уследиће радикализација

Штампа
четвртак, 24. септембар 2020.

Студенти незадовољни школаринама протестну шетњу, у коју су кренули од Ректората Универзитета у Београду, завршили су испред зграде Владе Србије. Студенти траже боље услове образовања и смањивање школарина за 30 одсто.

Протест је реакција на недавни састанак са ректорком Иванком Поповић која је пребацила одговорност за преговоре о висини школарина на појединачне управе факултета.

Никола Арсенић из покрета "Крени-промени" је рекао за Н1 да се скупила група студената која "не жели да буде отерана из Србије".

"Оно што сада видимо јесте нешто што показује младима идите из Србије, ово није место за вас. Испред Владе смо да видимо да ли ће ректорка сазнати да постоје студенти у Србији", рекао је он.

Арсенић каже да од Владе Србије траже реакцију.

"Ако имамо пребацивање лоптице, не само на појединачне факултете, већ и на Министартсво просвете и Министарство финансија, нека дође премијерка и нека она пребаци лоптицу на кога год жели, али нека покаже да су у овом моменту насушнија потреба студенти и образовање од стадиона", каже он.

Додаје да "живимо у највећој кризи", а да су студенти "на дну листе за помоћ".

Према речима Арсенића, наредни корак је радикализација протеста, али и покретање тужби због кршења уговора о студирању и Закона о високом образовању.

"Рок је до уторка, уколико захтеви не буду испуњени уследиће радикализација", поручио је Арсенић.

(Н1)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]