четвртак, 25. април 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > ОИ у Токију: Новак Ђоковић изгубио меч за бронзану медаљу од Карења-Бусте (1:2), а ватерполисти поражени од Хрвата у групној фази такмичења (12:14)
Хроника

ОИ у Токију: Новак Ђоковић изгубио меч за бронзану медаљу од Карења-Бусте (1:2), а ватерполисти поражени од Хрвата у групној фази такмичења (12:14)

PDF Штампа Ел. пошта
субота, 31. јул 2021.

Новак Ђоковић поражен је од Шпанца Пабла Карења Бусте у мечу за треће место на Олимпијским играма у Токију.

Буста је до бронзе стигао после тријумфа од 2-1 у сетовима (6:4, 6:7, 6:3), након два часа и 48 минута игре.

Српски тенисер тако није успео да понови резултат из Пекинга 2008, када је стигао до одличја, након победе над Џејмсом Блејком.

Нову шансу да стигне до медаље имаће ускоро, у микс дублу, у пару са Нином Стојановић. Противници су Аустралијанци Пирс и Барти.

Био је ово јако тежак меч, Буста жилав противник, најгори могући у овом тренутку, а чинило се да је Новак своју шансу да преломи дуел у своју корист пропустио на старту одлучујућег сета.

Умор и исцрпљеност, физичка и психичка, били су присутни код Новака од самог почетка дуела.

Први сет је протекао у Новаковим безуспешним покушајима да ривалу одузме сервис, а прва, уједно и највећа казна, стигла је у петом гему.

Избацио је Новак три лоптице у аут, допустио исто толико шанси Бусти за брејк, а 11. играч планете такву шансу није желео да пропусти.

Уследила су три мирна гема, да би се Новак у девет суочавао са сет лоптама на свој сервис. Агресивном игром је успео да се извуче и остане у првом сету.

Нове шансе за повратак имао је већ у наредном гему, када је он стигао до две брејк лопте.

Две дуже размене припале су Шпанцу, који се провукао, а онда на новој сет лопти одсервирао први ас И након 49 минута игре повео у овом сусрету, 6:4.

Новак након губитка није пао, деловао је свежије, а и ударци су му били сигурнији.

Додуше, ни Буста није одступао од своје игре, која му је у првом сету донела резултат, уз додатак да је правио знатно више неизнуђених грешака.

Брејк лопти није било на видику, а најближи њој је био Новак, у десетом гему. Ипак, Буста се са 0:30 волшебно вратио и стигао до новог изједначења.

Убрзо се ушло и у тај-брејк, који је Новак одлично започео, међутим, Буста је брзо узвратио и стигао до 4:4, те је драма достигла врхунац.

Новак се суочавао са меч лоптом, било је 5:6, али се некако извукао, везао три поена и стигао до изједначења у сетовима.

Ђоковић је у почетном гему одлучујућег сета био расположен, стигао до брејк прилике, коју нажалост није искористио.

То је вероватно би преломни тренутак, све се окренуло, Буста је преживео, а потом и направио брејк.

У тим тренуцима Новак је био видно нервозан, индиспониран што Шпанац све погађа, а због тога су страдала и два рекета – један је завршио на трибинама, а други у деловима.

Буста до краја није допуштао Новаку шансе за повратак, пропустио је још четири меч лопте, али не и пету у том деветом гему, те је освојио бронзану медаљу за себе – и своју земљу, Шпанију.

Ђоковић због исцрпљености одустао од дубла, Аустралијанцима бронза у миксу

Новак Ђоковић и Нина Стојановић неће играти меч за бронзану медаљу против Аустралијског пара Барти и Пирс, којима је тако припала бронзана медаља.

Новак је изгубио меч за бронзу у синглу од Пабла Карења-Бусте - 1:2. Само сат времена касније требало је поново да изађе на терен у мечу за бронзану медаљу у микс дублу. Међутим, није имао снаге и морао је да одустане од ток меча.

Тако је због превелике исцрпљености Новака Ђоковића наш микс дубл предао меч и Аустралијском пару Барти и Пирс припала је бронзана медаља.

„Делфини“ поражени од Хрвата

Ватерполисти Србије поражени су од селекције Хрватске са 14:12 у четвртом мечу групе Б на ватерполо турниру. Упркос другом поразу на турниру наши ватерполисти имају шансу да се пласирају у завршницу турнира, а о томе ће одлучивати последњи дуел са селекцијом Црне Горе који је на програну у понедељак.

Ватерполисти Србије нису најбоље ушли у меч па су хрвати на самом старту повели са 5:1 да би у финишу „Делфини" смањили на 5:3.

Друга четвртина је протекла у равноправном дуелу и завршена са 1:1, а Хрвати су успели да сачувају предност.

У трећој четвртини ватерполисти Србије успевају да појачају темпо и изједначе на 8:8, али су у финишу Хрвати поново повели и са предношћу од 10:8 ушли у последњу четвртину.

У финишу меча Хрвати увећавају предност на четири гола предноти и успевају да одрже предност до самог краја за коначну победу са 14:12.

У победничком тиму најефикаснији су били Пауло Обрадовић и Маро Јоковић са по четири поготка, у тиму Србије Никола Јакшић постигао је три, а Филип Филиповић и Страхиња Рашовић по два гола.

У наставак турнира иду прве четири репрезентације у групи и наша селекција је упркос поразу на добром путу да то оствари, а пред нашом селекцијом је можда и најважнији дуел са селекцијом Црне Горе који ће се играти у понедељак.

У групи Б тренутно је Шпанија првопласирана са 8 бодова после четири меча, наша селекција је друга са 4 бода колико имају трећепласирана Хрватска и четврта Црна Гора, Аустралија има 2, а Казахстан је без бодова.

(Агенције)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер