Početna strana > Hronika > Oli Ren: Sporazum Crne Gore sa SAD o neizručivanju Amerikanaca neprihvatljiv
Hronika

Oli Ren: Sporazum Crne Gore sa SAD o neizručivanju Amerikanaca neprihvatljiv

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. jul 2009.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je da Crna Gora mora da uskladi svoj pravni okvir s pravom Evropske unije i po pitanju spornog "Člana 98", sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama kojim je garantovala da američke državljane neće izručivati Međunarodnom krivičnom sudu.

Takav potez, učinjen početkom 2007. godine, u suprotnosti je sa stavom Evropske unije koja smatra da se nadležnost Međunarodnog krivičnog suda mora u potpunosti poštovati.

"Crna Gora mora i svoje međunarodne aktivnosti uskladiti s politikom Evropske unije, posebno u ovako kritično važnoj oblasti jer mi vidimo međunarodnu pravdu i poštovanje osnovnih ljudskih prava kao osnovne preduslove za članstvo u Evropskoj uniji, s jedne strane, a s druge, Međunarodni krivični sud je primer i ilustracija tih evropskih vrednosti", rekao je Ren televiziji "Atlas", prenose "Vijesti".

Ren je rekao da EU podržava Međunarodni krivični sud i da "ako neka država želi da bude deo EU mora da usaglasi svoju s politikom Evropske unije kada je reč o tako važnom pitanju".

"Crna Gora bi trebalo da sprovede neophodne izmene u svojoj legislativi koje su u vezi s tom temom neophodne. Mi očekujemo da Crna Gora u toj oblasti prepozna evropske vrednosti i da ih primeni u praksi", naglasio je Ren.

U Članu 98 je navedeno: "Sadašnji ili bivši vladini službenici, zaposleni, ugovorni partneri, vojno osoblje ili građani jedne strane koji se nađu na teritoriji druge strane neće biti, osim izričitog pristanka gostujuće stranke, predati ili izručeni međunarodnom sudu iz bilo kog razloga, osim ako je taj sud osnovao ili odobrio Savet bezbednosti UN".

Ren je rekao i da će administrativni kapaciteti Crne Gore biti veoma važni u narednom periodu, naročito kada je reč o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ukazao je da će fokus Evropske komisije u sledećem Izveštaju o napretku biti upravo na tim oblastima, navodeći da se politika EU zasniva na principu pojedinačnih zasluga i da je Crna Gora dobar primer za to.

Ren je u sredu uručio premijeru Milu Đukanoviću Upitnik Evropske komisije za članstvo Crne Gore u EU.

(RTS)