Хроника

Оли Рен: Споразум Црне Горе са САД о неизручивању Американаца неприхватљив

Штампа
недеља, 26. јул 2009.

Европски комесар за проширење Оли Рен изјавио је да Црна Гора мора да усклади свој правни оквир с правом Европске уније и по питању спорног "Члана 98", споразума са Сједињеним Америчким Државама којим је гарантовала да америчке држављане неће изручивати Међународном кривичном суду.

Такав потез, учињен почетком 2007. године, у супротности је са ставом Европске уније која сматра да се надлежност Међународног кривичног суда мора у потпуности поштовати.

"Црна Гора мора и своје међународне активности ускладити с политиком Европске уније, посебно у овако критично важној области јер ми видимо међународну правду и поштовање основних људских права као основне предуслове за чланство у Европској унији, с једне стране, а с друге, Међународни кривични суд је пример и илустрација тих европских вредности", рекао је Рен телевизији "Атлас", преносе "Вијести".

Рен је рекао да ЕУ подржава Међународни кривични суд и да "ако нека држава жели да буде део ЕУ мора да усагласи своју с политиком Европске уније када је реч о тако важном питању".

"Црна Гора би требало да спроведе неопходне измене у својој легислативи које су у вези с том темом неопходне. Ми очекујемо да Црна Гора у тој области препозна европске вредности и да их примени у пракси", нагласио је Рен.

У Члану 98 је наведено: "Садашњи или бивши владини службеници, запослени, уговорни партнери, војно особље или грађани једне стране који се нађу на територији друге стране неће бити, осим изричитог пристанка гостујуће странке, предати или изручени међународном суду из било ког разлога, осим ако је тај суд основао или одобрио Савет безбедности УН".

Рен је рекао и да ће административни капацитети Црне Горе бити веома важни у наредном периоду, нарочито када је реч о реформи правосуђа и борби против корупције и организованог криминала.

Указао је да ће фокус Европске комисије у следећем Извештају о напретку бити управо на тим областима, наводећи да се политика ЕУ заснива на принципу појединачних заслуга и да је Црна Гора добар пример за то.

Рен је у среду уручио премијеру Милу Ђукановићу Упитник Европске комисије за чланство Црне Горе у ЕУ.

(РТС)

 
Донирајте НСПМ
[ Почетна страна ]