Početna strana > Hronika > Oliver Varhelji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik: Pozivamo sve političke partije da učestvuju na izborima i da ih ne bojkotuju - to je neophodno za Srbiju
Hronika

Oliver Varhelji, Tanja Fajon i Vladimir Bilčik: Pozivamo sve političke partije da učestvuju na izborima i da ih ne bojkotuju - to je neophodno za Srbiju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 06. februar 2020.

"Pozivamo sve političke partije da učestvuju na izborima, da ih ne bojkotuju, mislimo da je to neophodno za Srbiju, za srpski narod. I sa ovog mesta upućujem tu poruku - da demokratija funkcioniše ako svi učestvujemo u njoj", rekao je evropski komesar za proširenje Oliver Varheji. Preduslov je da postoji slobodan javni prostor i slobodni javni mediji, istakli su Tanja Fajon i Vladimir Bilčik. Varheji je, na pitanje da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji, odgovorio - "stižemo ka tome".

Izvestilac Bilčik naveo je, na zajedničkoj konferenciji sa Varhejijem i Tanjom Fajon, da su tu da pokažu da je proširenje vrlo visoko na dnevnom redu svih evropskih institucija.

"Pratimo komesara na njegovoj prvoj poseti Srbiji, posle izlaganja revidirane, nove strategije, koja će biti jedan od ključnih odgovora, ključan način da se evropska politika proširenja predstavi kao novi uspešni poduhvat Unije koji će se dešavati ovde decenije. I to je prva poruka - ovde smo da kažemo da je proširenje EU vrlo visoko na dnevnom redu svih evropskih institucija i zaista želimo da izgradimo poverenje u politiku proširenja EU, i nadamo se da će to poverenje biti prihvaćeno, prepoznato i da će na isti način odgovoriti naši partneri i partneri ovde u Srbiji", rekao je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Bilčik je podvukao da su mnogo slušali o svemu što se dešava i dodao da je svrha ove posete da čuju od političkih aktera, građanskog društva, uopšte, šta je postignuto, nakon tri runde dijaloga.

Sa svih strana, od građanskog društva, političkih aktera, medija, čujemo da postoji jedan vrlo nizak nivo poverenja u institucije i uopšte u ono što se dešava u javnom prostoru, rekao je Bilčik. Dodao je da su spremni i voljni da se i ova situacija poboljša, da će nastaviti da radi na tome sa Tanjom Fajon. Svaka prilika treba da se iskoristi da bi izbori bili uspešni, sve do samoga dana glasanja treba sve mogućnosti iskoristiti, dodao je. "Preduslov je da postoji slobodan javni prostor i slobodni javni mediji", istakao je Bilčik.

Naša zajednička poruka je, da bi napravili sve što je moguće, da bi vratili poverenje u institucije, da bi vratili poverenje građanima u ceo proces predizborne kampanje, i naravno da bi stvorili uslove ne samo za fer i demokratske izbore, već i uslove za pluralne, slobodne i profesionalne medije

Izvestilac je naveo da ovo nije njihova poslednja poseta, "pogotovo posle izbora", dodajući da je međuparlamentarni dijalog veoma bitan. On može da bude korišćen kao platforma za razgovor o reformama, dodao je.

Poslanica EP Tanja Fajon, koja je i šef delegacije u Parlamentarnom odboru za stabilizaciji i pridruživanje EU i Srbije, kaže da su bili zadovoljni u decembru, kada su videli neke pomake, ali da je danas glavna poruka koju imaju "sloboda medija, sloboda medija, sloboda medija".

"Čini se da je to neki najznačajniji uslov i za ove koji su danas još uvek u bojkotu. Naša zajednička poruka je, da bi napravili sve što je moguće, da bi vratili poverenje u institucije, da bi vratili poverenje građanima u ceo proces predizborne kampanje, i naravno da bi stvorili uslove ne samo za fer i demokratske izbore, već i uslove za pluralne, slobodne i profesionalne medije. Poruka je da još uvek ima mogućnosti da se poboljšavaju uslovi za sve, i još uvek želim da ostanu otvorena vrata u dijalogu, da se opozicija koja je u bojkotu vrati za sto i možda izađe na izbore", navela je Fajon.

Istakla je da se nada da će večeras i sutra imati priliku da razgovaraju sa svim političkim akterima, kako bi videli šta se dešava i šta "smo postigli". I da učinimo da izbori budu demokratski, fer i pošteni i da građani imaju uverenje da smo i mi iz EU tu da nudimo podršku zemlji, dodala je.

Reporterka N1 je podsetila na nedavne reči Tanje Fajon - da je činjenica da su demokratija i sloboda medija ozbiljno ugroženi u ovoj zemlji - i upitala je da li postoje uslovi za fer i poštene izbore u Srbiji i da li bi pozvala sve političke stranke da u njima učestvuju, a odgovor je dao evropski komesar Varheji, koji je na to rekao "mislim da su slobodni i fer izbori - tu".

"Možemo da kažemo da su uslovi ispunjeni, ali to mora biti preneto građanima. Razumem da parlament radi na ispunjenju svojih zadataka, trenutno je u toku proces za popunjavanje slobodnih mesta u REM-u, parlament radi na tome i radiće na tome iduće nedelje, dakle stižemo ka tome", zaključio je Varheji.

Varheji je, na pitanje novinara, rekao da je na sastanku sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i o izmenama izbornog procesa, takođe i sa predsednicom Skupštine. "Rekao sam im da promene u poslednjem trenutku nisu najbolji način, rekli su mi da je ovo podržao ceo parlament, skupština i da to ne bi trebalo da bude predmet brige", rekao je, dodajući da u različitim političkim sistemima postoji različiti nivoi za cenzus.

Ključno je to da postoji jasna podrška za to u parlamentu, ako se svi slože i ako je to prihvaćeno, onda je to u redu, naveo je komesar.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner